Μπορεί να βοηθήσει η σεμαγλουτίδη στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο; Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες

Τα άτομα με παχυσαρκία που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη μπορεί να έχουν ένα απροσδόκητο όφελος και αυτό αφορά τον καρκίνο. Ωστόσο, δεν είναι όλα αισιόδοξα.

Τα αποτελέσματα ενός μικρού πειράματος που δημοσιεύτηκε στις 9 Μαΐου στο περιοδικό Obesity υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα που περιέχουν σεμαγλουτίδη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Αυτό συμβαίνει επειδή σύμφωνα με τους ερευνητές, η σεμαγλουτίδη αποκατέστησε τη λειτουργία των αποκαλούμενων κυττάρων «φυσικών δολοφόνων», τα οποία παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά συχνά δεν λειτουργούν σωστά σε άτομα με παχυσαρκία.

«Τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να αναπτύξουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, άπνοια ύπνου και καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Conor de Barra, υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Maynooth στην Ιρλανδία.

Μπορεί να βοηθήσει η σεμαγλουτίδη στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο;

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 20 άτομα με παχυσαρκία που είχαν εξασθενημένη λειτουργία των φυσικών φονικών κυττάρων. Οι επιστήμονες έδωσαν σε όλους τους συμμετέχοντες εβδομαδιαίες δόσεις σεμαγλουτίδης, η οποία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως ανάλογα του πεπτιδίου-1 (GLP-1) που μοιάζουν με γλυκαγόνη, τα οποία αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά είναι πλέον αρκετά δημοφιλή ως θεραπεία για την απώλεια βάρους.

Μετά από έξι μήνες θεραπείας, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των φυσικών φονικών κυττάρων. Και το μέγεθος της βελτίωσης δεν φάνηκε να επηρεάζεται από το πόσο βάρος έχασαν.

Αυτό υποδηλώνει ότι η σεμαγλουτίδη και άλλα φάρμακα GLP-1 μπορεί να έχουν «δυνητικά οφέλη εκτός από την απώλεια βάρους», είπε ο de Barra.

Κάποιες προηγούμενες έρευνες έχουν διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ των φαρμάκων GLP-1 και του κινδύνου καρκίνου με ανάμεικτα αποτελέσματα. Μια μετα-ανάλυση 37 κλινικών δοκιμών του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Endocrine τον Νοέμβριο του 2019 διαπίστωσε ότι η αλμπιγλουτίδη, ένα φάρμακο GLP-1 που δεν είναι πλέον διαθέσιμο, μείωσε τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 24% σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Άλλες έρευνες, ωστόσο, έχουν συνδέσει τα φάρμακα GLP-1 με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς, καρκίνου του παγκρέατος και καρκίνου του μαστού.

Η σεμαγλουτίδη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους

Η τελευταία μελέτη είναι πολύ μικρή και μικρής διάρκειας για να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα σχετικά με το πώς η σεμαγλουτίδη ή άλλα φάρμακα GLP-1 μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα για πολλούς κοινούς τύπους καρκίνου που χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν. Και παρόλο που τα φάρμακα GLP-1 χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, η τρέχουσα μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε άτομα που έπαιρναν σεμαγλουτίδη για παχυσαρκία.

Ακόμα κι έτσι, τα αποτελέσματα είναι εύλογα, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η παχυσαρκία επηρεάζει τα φυσικά κύτταρα-δολοφόνους, λέει στο everydayhealth.com ο Luiz Vicente Rizzo, MD, PhD, διευθυντής έρευνας στο Εβραϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας Albert Einstein στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο υπερβολικός λιπώδης ιστός μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, πυροδοτώντας μια διαδικασία που σηματοδοτεί τα φυσικά κύτταρα φονιά να έλκονται προς αυτόν τον ιστό, λέει ο Δρ Rizzo, ο οποίος μελέτησε αυτά τα κύτταρα αλλά δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια παγιδεύονται ουσιαστικά στον λιπώδη ιστό, μειώνοντας την ικανότητά τους να καταπολεμούν την κυτταρική δραστηριότητα που οδηγεί σε καρκίνο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου 2022 της Pharmacological Research  έδειξε ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λέει ο Rizzo. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή όταν οι άνθρωποι παίρνουν αυτό το φάρμακο «τα παγιδευμένα φυσικά κύτταρα δολοφόνοι απελευθερώνονται καθώς η φλεγμονή που σχετίζεται με τον λιπώδη ιστό υποχωρεί», λέει ο Rizzo, επιτρέποντάς τους έτσι να λειτουργήσουν ξανά. «Ακόμη και χωρίς σημαντική απώλεια βάρους».

Διαβάστε επίσης

Πρακτικός οδηγός για γονείς και φροντιστές παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο

Μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Πολύτιμο εργαλείο για την προστασία της δημόσιας υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.