ΔΕΡΜΑΪΟΣ: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος

Την εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ, ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο δέρματος, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ).

«Στην Ελλάδα έχουμε ήλιο 336 ημέρες το χρόνο. Αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία και την υγεία μας αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του δέρματός μας. Τα νέα περιστατικά δερματικού καρκίνου συνεχώς αυξάνονται και σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία», επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ο Ιωάννης Μπάρκης, πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Σημειώνει ότι «διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος κατά 85% πριν το έτος 2040».

Αναφέρεται σε μεγάλης κλίμακας μελέτη σε δείγμα 394.681 κλινικών εξετάσεων, που έδειξε ότι όσοι υπέστησαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα – οδυνηρό έγκαυμα, με έντονη ερυθρότητα, φουσκάλες, διάρκειας από δύο ημέρες και πάνω – πριν από την ηλικία των 18 ετών είναι κατά ποσοστό 18% πιθανό να αποκτήσουν ένα ύποπτο δερματικό σημάδι στην ενήλικη ζωή τους. Παράλληλα, ενώ το 84% των εφήβων αντιλαμβάνεται ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος, δυστυχώς ούτε το ένα τέταρτο αυτών δεν προστατεύεται όταν βγαίνει στον ήλιο.

«Προκειμένου να ανατρέψουμε τα παραπάνω δυσοίωνα προγνωστικά θα πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για τον κίνδυνο από την ηλιακή έκθεση των παιδιών και των εφήβων. Και φυσικά να εκπαιδεύσουμε όλους για την σημασία της ετήσιας εξέτασης σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον δερματολόγο», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ.

Εκστρατεία ενημέρωσης 

Η εκστρατεία της ΕΔΑΕ σε συνεργασία και με τον ευρωπαϊκό θεσμό Euromelanoma, που θα διεξαχθεί όλο τον Μάιο, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και στοχεύει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας για τη σημασία της πρόληψης και ειδικότερα της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών. Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, σήμερα όμως, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί.

Η καμπάνια προβάλλεται στα παραδοσιακά Μέσα, με κοινωνικό μήνυμα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο πανελλαδικά και με υπαίθρια διαφήμιση σε επιλεγμένες στάσεις λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα social media – Facebook, Instagram και Tik Tok – και στο You Tube, μέσω των οποίων ταξιδεύει ψηφιακά σε όλη την επικράτεια με videos, posts, reels και stories, καθώς και μέσω των social media της SUPER LEAGUE, του ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και της ομάδας Μπάσκετ του ΠανερυθραΪκού.

Δράσεις για τον καρκίνο του δέρματος 

Επιπλέον έγιναν με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου, παράλληλες ενέργειες και συγκεκριμένα δύο Δράσεις ενημέρωσης για πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος και δωρεάν εξέτασης ατόμων από Δερματολόγους, στην Αθήνα, στην πλατεία Κοτζιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (5 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μελανώματος, μεταξύ των ωρών 10πμ με 3μμ).

Οι εν λόγω δράσεις θα φτάσουν και σε απομακρυσμένα, ακριτικά νησιά. Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ και με συμμετοχή δερματολόγων – μελών της ΕΔΑΕ θα κάνει 2 αποστολές σε Πάτμο, Αρκιούς, Λειψούς (Α’ ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ 22-26 Μαΐου) και Νίσυρο – Τήλο – Χάλκη (Β’ ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου). Παράλληλα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατά τη διάρκεια του 29ου Διάπλου θα επισκεφθεί τα νησιά Κίναρο, Αμοργό, Ανάφη, Θηρασιά, Ίο, Φολέγανδρο και Κουφονήσι (4 – 14 Μαΐου).

Στις παραπάνω δράσεις θα διανέμεται ενημερωτικό έντυπο για τη σημασία της πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί βραχιόλι του ΔΕΡΜΑΪΟΥ. Τέλος, ο η εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης θα φιλοξενηθεί σε τηλεοπτική εκπομπή για την υγεία με συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ της ΕΔΑΕ.

Διαβάστε επίσης 

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Μετά από αυτές τις τρεις επεμβάσεις “εκτοξεύονται” οι πιθανότητες να τις πάθετε

Τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά για την COVID-19, ο νέος κίνδυνος για την υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.