ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Επικίνδυνη και συνεχιζόμενη αδιαφορία» του Υπουργείου Υγείας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί

Για «επικίνδυνη αδιαφορία» του Υπουργείου Υγείας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σχετικά με τα «σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί, ζητώντας την «άμεση» παρέμβαση τους.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αντιδρά για τα άλυτα «σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα» που αντιμετωπίζουν, όπως λέει, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και για τα οποία «αδιαφορούν» οι Υπουργοί Υγείας, κάνοντας μάλιστα αναφορά για τον τέως Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια, και τον νυν Υπουργό, κ. Αθανάσιο Πλεύρη.

Συγκεκριμένα, η ίδια τονίζει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Με αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης απειλούνται 2500 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, λόγω του «58% clawback» που έχει επιβάλει για τον Ιανουάριο του 2023 στις αντλίες ινσουλίνης ο Υπουργός Υγείας με το ΦΕΚ 2553/τ. Β’/19-4-23.

Την ίδια στιγμή Γολγοθά αποτελεί για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 η εύρεση GLP-1 αναλόγων, λόγω της μεγάλης έλλειψης που έχει προκληθεί στην αγορά, με το Υπουργείο Υγείας να κωφεύει και να σιωπά, επιδεικνύοντας προκλητική και επικίνδυνη για τους πάσχοντες αδιαφορία!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) από τον Ιούλιο του 2019, επεδίωξε να συναντήσει και να παρουσιάσει τα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στον τέως Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια, και το ίδιο επεδίωκε μέχρι τις 28 Απριλίου με τον νυν Υπουργό, κ. Αθανάσιο Πλεύρη.

H στάση του Υπουργείου Υγείας απέναντι στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, φορέα που εκπροσωπεί περισσότερους από 1.130.000 ασθενείς-πολίτες, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι τόσο στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, όσο και στο αντίστοιχο του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζεται πλέον «κομματική γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας, αφού όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με αριθμό ΑΔΑ: ΡΡΡ8ΟΞ7Μ-17Φ και ημερομηνία 21-04-2023, το clawback που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρίες των αντλιών ινσουλίνης ξεπερνά για τον μήνα Ιανουάριο το 58%.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, επιδιώκοντας την οριστική και όχι την περιστασιακή επίλυση του ζητήματος, αιτήθηκε για τις 28/04/2023 συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας, αλλά το αίτημα δεν έτυχε αποδοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την παροιμιώδη αδιαφορία του Υπουργείου προς τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Κατόπιν αυτού του γεγονότος αναρωτιόμαστε τους υπόλοιπους μήνες, μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης, τι θα γίνει;

Η προαναφερθείσα αλόγιστη απόφαση για την επιβολή του 58% clawback οδηγεί αφενός τις εταιρείες σε αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης και όλους εμάς, τους 2500 και πλέον πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που χρησιμοποιούμε αντλία ινσουλίνης, στην υποχρεωτική αλλαγή θεραπευτικής αγωγής, ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τη ρύθμιση της πάθησής μας, την υγεία και κατά συνέπεια και την ίδια μας τη ζωή!

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο χάος που επικρατεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη χώρα μας με την έλλειψη των GLP-1 αναλόγων, των αντιδιαβητικών δηλαδή ενέσιμων φαρμάκων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, τα οποία εξαιτίας της παράνομης συνταγογράφησης, χορηγούνται τους τελευταίους μήνες σε ανθρώπους παχύσαρκους που «βαφτίστηκαν» διαβητικοί. Αν και τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν πάρει ένδειξη και ως φάρμακα κατά της παχυσαρκίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), δε νομιμοποιούν κανέναν για να τα συνταγογραφεί κατά κόρον στην Ελλάδα, σε παχύσαρκους, μη διαβητικούς.

Η έξαρση του γεγονότος αυτού έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 να μην μπορούν να βρουν το φάρμακό τους, να αναγκάζονται να δοκιμάζουν άλλες θεραπευτικές προτάσεις και να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις όποιες συνέπειες θα προκαλέσει η τροποποίηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του Διαβήτη!

Πρόβλημα θα αποτελέσει και το clawback στο οποίο υποχρεωτικά θα υποβληθούν οι εταιρίες λόγω της πίεσης για αύξηση ποσότητας εισαγωγών των συγκεκριμένων φαρμάκων, το οποίο τελικά, έστω και έμμεσα, θα το επωμισθεί και πάλι ο πάσχοντας από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πώς θα το επωμισθεί;

Με καθυστερήσεις στη λήψη της φαρμακευτικής του αγωγής, με συνεχιζόμενη αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο για εύρεση του φαρμάκου, με αναγκαστική αλλαγή θεραπείας, με καταβολή σοβαρών χρηματικών ποσών για την εξασφάλιση και διαφύλαξη της υγείας του, με τον κίνδυνο να πεθάνει!

Η υγεία και η ζωή μας είναι αγαθά που δε διαπραγματευόμαστε και δεν αποτιμώνται με οποιαδήποτε χρηματικό ποσό!

Αν είχαν δεχτεί οι προαναφερόμενοι Υπουργοί Υγείας να μας συναντήσουν και αν είχαν ενημερωθεί για τα προβλήματα του χώρου μας, οι παραπάνω επιβαρυντικές, για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, αποφάσεις θα μπορούσαν να είχαν  αποφευχθεί!

Επέλεξαν όμως, ατυχώς για εμάς, αλλά και για τους ιδίους, την οδό της απαξίωσης στον φορέα μας, χωρίς σεβασμό και λογισμό, υποτιμώντας την ύπαρξή μας και την υγεία μας!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από τον Υπουργό Υγείας, έστω και μέσω του παρόντος δελτίου Τύπου, αφού αρνείται την κατ’ ιδίαν συνάντηση, να ανακατανείμει με Υπουργική Απόφαση πριν παραιτηθεί, τους κλειστούς προϋπολογισμούς που όρισε μέσω του ΦΕΚ 2553/τ. Β’/19-4-23 δίνοντας στην κατηγορία Λ4 τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ επιπλέον, τα οποία πρέπει να προστεθούν ειδικά στη Λ4Γ.

Ελπίζουμε να δοθεί λύση στα παραπάνω σοβαρά προβλήματα τώρα, διότι σε αντίθετη περίπτωση, θα παροτρύνουμε τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας μας να δώσουν στις 21 Μαΐου… ό,τι μας δίνουν και εκείνοι τα τέσσερα τελευταία χρόνια…».

Διαβάστε επίσης 

Σύμβαση ΕΟΠΥΥ με Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων – Τι προβλέπει η ρύθμιση Πλεύρη

Καινοτομία στην Υγεία: Τι σημαίνει για τους ασθενείς, η ανάγκη για κίνητρα και το θεσμικό πλαίσιο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.