Τα πάντα για το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στην υγεία – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Αναλυτική ενημέρωση για το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στην υγεία κάνει ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στην υγεία (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2611/21 Απριλίου 2023) αφορά τους μόνιμους και δόκιμους υπαλλήλους και εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ) του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του.

Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύει από 1.1.2023.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, έχουν δημιουργηθεί πέντε κατηγορίες επιδόματος στις οποίες κατατάσσονται οι εργαζόμενοι ανάλογα με το χώρο εργασίας, τον κλάδο και την ειδικότητά τους. Πιο συγκεκριμένα:

1) Α’ κατηγορία: λαμβάνει 200 ευρώ

2) Β’ κατηγορία: λαμβάνει 165 ευρώ

3) Γ’ κατηγορία: λαμβάνει 150 ευρώ

4) Δ’ κατηγορία: λαμβάνει 105 ευρώ

5) Ε’ κατηγορία: λαμβάνει 70 ευρώ

· Για πρώτη φορά ΠΕ, ΤΕ, φυσικοθεραπευτές και ΔΕ Β. φυσικοθεραπείας, ΠΕ, ΤΕ οδοντοτεχνιτών και ΔΕ Β. Οδοντοτεχνιτών, ΠΕ, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας (Πρώην ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία), ΠΕ, ΤΕ, εργοθεραπευτών στα Κέντρα Υγείας θα λάβουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, πάγιο αίτημα του Συλλόγου. Ο Σύλλογος έχει πολλάκις αποστείλει έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εσωτερικών – Κοινωνικών Υποθέσεων και στη Διυπουργική Επιτροπή για την Επεξεργασία και Υποβολή Πρότασης Μεταρρύθμισης του Καθεστώτος Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, με εκθέσεις-μελέτες της Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι οποίες στοιχειοθετούσαν το αίτημα για την καταβολή του επιδόματος στην ειδικότητα των οδοντοτεχνιτών, φυσικοθεραπευτών, επισκεπτών υγείας και εργοθεραπευτών. Οι συγκεκριμένες ειδικότητες κατατάσσονται στη Γ’ κατηγορία.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στην υγεία

· Οι εργαζόμενοι ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτικής, Δ.Ε. Β. Νοσηλευτικής, ΥΕ Νοσοκόμων κατατάσσονται στην Α΄ κατηγορία.

· Υποβιβάζονται ΠΕ, ΤΕ Μαιευτικής που λαμβάνουν το επίδομα στην Β’ κατηγορία.

· Υποβιβάζονται ΠΕ, ΤΕ, Ραδιολογίας-Ακτινολογίας που λαμβάνουν το επίδομα από την Α’ κατηγορία στην Β’, ενώ οι ΔΕ Βοηθών Ακτινολογικών Εργαστηρίων (ΔΕ Χειριστές Εμφανιστές-Χειριστές Ιατρικών Μηχανημάτων) κατατάσσονται στην Γ’ κατηγορία.

· Οι εργαζόμενοι στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια υποβιβάζονται από την Α’ κατηγορία στην Γ’. Μπορεί να μην χάνουν χρήματα αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για την ένταξή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

· Οι εργαζόμενοι στις Κεντρικές Υπηρεσίες των ΥΠΕ δεν αναφέρονται σε κανένα πίνακα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ειδικότητες όπως ΠΕ Ακτινοφυσικών, ΠΕ Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, ΠΕ, ΤΕ, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, οι οποίοι επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία καθημερινά, “είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αντίστοιχα με τις ειδικότητες των Νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι ΥΕ Προσωπικό Καθαριότητας στις Κεντρικές Υπηρεσίες δεν θα λάβουν το επίδομα, όπως οι εργαζόμενοι της αντίστοιχης ειδικότητας στο Υπουργείο Υγείας”, αναφέρει ο Σύλλογος.

· Δεν έχει συμπεριληφθεί το Διοικητικό Προσωπικό και το προσωπικό Πληροφορικής στις Δομές Υγείας, παρότι αποδεδειγμένα οι εν λόγω εργαζόμενοι εργάζονται υπό επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, (ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας στον εμβολιασμό), καθώς εκτίθενται σε όλους τους χώρους των Κέντρων Υγείας, στους οποίους υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής.

· Υγειονομικοί με την ίδια ειδικότητα που ασκούν τα καθήκοντά τους στον ίδιο εργασιακό χώρο “κατατάσσονται, με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, σε διαφορετική κατηγορία με βάση τη βαθμίδα εκπαίδευσης. Αν και διορθώνονται παλαιότερες αδικίες και ανισότητες, ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες και πιο μεγάλες. Η άνιση καταβολή του επιδόματος στις ειδικότητες στην Π.Φ.Υ., συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση, η οποία παραβιάζει ευθέως την συνταγματική αρχή της ισότιμης μεταχείρισης των εργαζομένων, όπως αυτή έχει καθιερωθεί από την εθνική και ευρωπαϊκή νομολογία”, σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει:

“Η τεχνική του «διαίρει και βασίλευε» χρησιμοποιείται στην πληροφορική στον σχεδιασμό αλγορίθμων με μεγάλη επιτυχία αλλά δεν αποτελεί ασφαλή τεχνική στο σχεδιασμό και στην αναμόρφωση της Π.Φ.Υ.”

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠε επισημαίνει ότι παρότι η κατηγοριοποίηση έγινε με αποκλειστικό κριτήριο το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων, φαίνεται ότι αγνοήθηκε το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Π.Φ.Υ. εργάζονται στον ίδιο επικίνδυνο-ανθυγιεινό χώρο των Δομών Υγείας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας διεκδικεί τα εξής αιτήματα:

· Στην Α’ κατηγορία να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην Π.Φ.Υ., χωρίς διακρίσεις ανά κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ. Δίκαιη μεταχείριση και ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

· Ο διπλασιασμός του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στην Π.Φ.Υ.

· Όχι στους αποκλεισμούς, στην διαφοροποίηση σε σχέση με τις Δομές Υγείας στις οποίες εργάζεται ο εργαζόμενος, στις διακρίσεις ανάλογα με ποια εκπαίδευση έχει ο υπάλληλος (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ), στην πολυδιάσπαση. Ο χώρος εργασίας είναι αυτός που καθορίζει την επικινδυνότητα της εργασίας και όχι η βαθμίδα εκπαίδευσης ή η ειδικότητα.

· Ειδικό μισθολόγιο σε όσους εργαζόμενους εργάζονται στην Υγεία.

Διαβάστε επίσης

Στην αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας προχωρά η Κομισιόν – Τι προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής

Πόση ζάχαρη πρέπει πραγματικά να καταναλώνετε την ημέρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.