Σε ισχύ η υπουργική απόφαση για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των εργαζόμενων στην Υγεία

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση, που αφορά στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του.

- Advertisement -

Σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία υπογράφηκε στις 13 Φεβρουαρίου και έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2023, το ανώτατο ύψος επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους απασχολούμενους στον τομέα της Yγείας αυξάνεται στα 200 ευρώ (από τα 150). Παράλληλα εντάσσονται νέες κατηγορίες στους δικαιούχους.

Είναι η πρώτη φορά, που θα καταβληθεί επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σε ειδικότητες όπως: ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιοί, οδοντοτεχνίτες, επόπτες υγείας, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργαζόμενοι στην ασφάλεια, καθώς και σχετικές ειδικότητες που απασχολούνται στην ΑΕΜΥ, στον ΕΟΔΥ, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στον ΟΚΑΝΑ, στο ΚΕΘΕΑ, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Στο ΦΕΚ το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΦΕΚ:

- Advertisement -

“Καθορίζουμε το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας
Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΑΧΙΔΟΧ) του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των
διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του ν. 4354/2015 (Α’ 176), ανά
χώρο εργασίας, κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, ως εξής:

Α) Κατηγορία πρώτη (Α’ ) σε διακόσια ευρώ (200€) από εκατόν πενήντα (150€).

Β) Κατηγορία δεύτερη (Β’ ) σε εκατόν εξήντα πέντε
ευρώ (165€) από εκατόν πέντε (105€).

Γ) Κατηγορία τρίτη (Γ’ ) σε εκατόν πενήντα (150€) από εβδομήντα (70€).

Δ) Κατηγορία τέταρτη (Δ’ ) σε εκατόν πέντε (105€) από τριάντα πέντε (35€).

Ε) Κατηγορία πέμπτη (Ε’) σε εβδομήντα ευρώ (70€) από τριάντα (30€).

Τα παραπάνω επιδόματα δεν καταβάλλονται σε προσωπικό, το οποίο ασκεί καθήκοντα αποκλειστικά διοικητικής φύσεως”.

Διαμαρτυρίες και αντιδράσεις

Συνδικαλιστικοί φορείς κάνουν λόγο για παραλείψεις συγκεκριμένων εργαζομένων και για αδικίες. Παράλληλα λένε ότι τα ποσά, που θα δοθούν, συνιστούν “κοροϊδία”.

Το Υπουργείο Υγείας έχει επισημάνει ότι η κατηγοριοποίηση των εργαζόμενων έγινε με αποκλειστικό κριτήριο το καθηκοντολόγιο.

Μεταξύ εκείνων, οι οποίοι εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους, είναι και οι διατροφολόγοι των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι, μάλιστα, είχαν στείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, όταν εκείνος είχε κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης

ΠΦΣ: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τη μη αναγωγή του ποσού της περικοπής για ταινίες – συνταγές

Το σκάκι στο πρόγραμμα δεξιοτήτων μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.