Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός – HMPV, γεμίζει τις ΜΕΘ στις ΗΠΑ – Ο ελάχιστα γνωστός ιός

Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός, ή HMPV, βρίσκεται στην κορύφωσή του στις ΗΠΑ, και πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες, μετά το τέλος της εποχής της γρίπης, προσβάλλονται από αυτόν τον κοινό αλλά ελάχιστα γνωστό ιό.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Μικροβιολογίας και Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ John V. Williams, στο theconversation.com, το 2000, Ολλανδοί επιστήμονες πήγαν σε μια αποστολή εξερεύνησης – όχι για να ανακαλύψουν νέα εδάφη ή πλούτη, αλλά για να εντοπίσουν άγνωστες αιτίες οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων.

Αυτές οι ασθένειες, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία, υπήρξαν μάστιγα για την ανθρωπότητα σε όλη την ιστορία. Οι περισσότερες προκαλούνται από ιούς και οι ασθένειες του αναπνευστικού μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές από τα απλά κρυολογήματα.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως και η κύρια αιτία νοσηλείας παιδιών σε ανεπτυγμένες χώρες. Αποτελούν επίσης κύρια αιτία ασθενειών και θανάτου μεταξύ των ατόμων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο, όπως τα πρόωρα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις.

Ωστόσο, σχολαστικές ερευνητικές μελέτες από πολλές ομάδες για δεκαετίες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν έναν ιό ή βακτήριο σε κάθε άτομο με οξεία αναπνευστική νόσο. Η αποτυχία εντοπισμού μικροβίου οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξετάσεις δεν ήταν αρκετά καλές ή πρόκειται για ιούς που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν; Η απάντηση ήταν εν μέρει η πρώτη. Οι σύγχρονες μοριακές εξετάσεις είναι πολύ καλύτερες, επομένως οι γιατροί βρίσκουν περισσότερους γνωστούς ιούς.

Η ολλανδική ομάδα ανακάλυψε έναν νέο ιό, τον ανθρώπινο μεταπνευμοϊό, με συντομογραφία HMPV ή MPV (Human metapneumovirus), ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι η κύρια αιτία λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ο HMPV συχνά εμφανίζεται όπως άλλοι κοινοί ιοί του αναπνευστικού, με συμφόρηση, βήχα και πυρετό.

Στις ΗΠΑ υπήρξε μια άνοδος των περιστατικών HMPV κατά τους πρώτους μήνες του 2023. Αυτή η τάση είναι παρόμοια με τα υψηλότερα από τα κανονικά ποσοστά κρουσμάτων αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV και γρίπης το φθινόπωρο του 2022 και τον χειμώνα του 2023. Πιθανότατα σχετίζεται με μειωμένη ανοσία του πληθυσμού μετά από δύο χρόνια χρήσης μάσκας προσώπου και κοινωνικής απόστασης.

Ωστόσο, ο καθηγητής διαπιστώνει ότι πολλοί άνθρωποι ακόμη και στα νοσοκομεία δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον ιό.

Η προέλευση του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού

Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός απομονώθηκε από άτομα με οξεία αναπνευστική λοίμωξη και αναλύθηκε η αλληλουχία του το 2001 χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό εξειδικευμένων καλλιεργειών και μοριακών τεχνικών.

Σχετίζεται με τον RSV, ο οποίος είναι η κύρια αιτία σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης στα παιδιά και σημαντικό πρόβλημα στους ενήλικες. Και οι δύο ιοί ανήκουν στην ίδια μεγάλη ομάδα με τους ιούς της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της παραγρίπης, οι οποίοι αποτελούν βασικές αιτίες παιδικών ασθενειών .

Ωστόσο, άφθονα δεδομένα δείχνουν ότι το HMPV διαφέρει από τον ξάδερφό του RSV με πολλούς τρόπους. Πρώτον, η σειρά των γονιδίων στο γονιδίωμά του είναι αρκετά διαφορετική. Δεύτερον, στον HMPV λείπουν δύο γονίδια που χρησιμοποιεί ο RSV για να ξεπεράσει την ανοσολογική απόκριση που κανονικά θα τον στόχευε. Ωστόσο, ο HMPV έχει τους δικούς του τρόπους να μπλοκάρει την ανοσία.

Τρίτον, η γενετική ανάλυση από πολλές διαφορετικές ομάδες δείχνει ότι ο πλησιέστερος πρόσφατος πρόγονος του HMPV είναι ένας ιός των πτηνών, ο μεταπνευμοϊός των πτηνών. Αυτό είναι ένα παθογόνο που εντοπίζεται στα κοτόπουλα και τις γαλοπούλες. Η εξελικτική και γενετική ανάλυση υποδηλώνει ότι ο ανθρώπινος ιός απέκλινε από τον ιό των πτηνών πριν από αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ζωονόσου: ένας ιός από τα ζώα που μεταπηδά στους ανθρώπους. Σε αυτή την περίπτωση, ο HMPV καθιερώθηκε ως μόνιμο παθογόνο των ανθρώπων.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο HMPV έκανε το άλμα με επιτυχία θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη ποιοι άλλοι ζωικοί ιοί θα μπορούσαν να μετασχηματιστούν σε πρωτεύοντα ανθρώπινα παθογόνα. Η πρόσφατη επιδημία γρίπης των πτηνών H5N1 – η οποία έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο μόνο σε περιορισμένο βαθμό – καταδεικνύει αυτόν τον κίνδυνο.

Ο HMPV είναι μια κοινή ασθένεια του αναπνευστικού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες που μπορεί να προκαλέσει στένωση των αεραγωγών, βήχα και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, ιδιαίτερα σε παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες.

Ανθρώπινος μεταπνευμοϊός σε παιδιά

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε μόλις πριν από δύο δεκαετίες, πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο HMPV είναι μια από τις κύριες αιτίες λοίμωξης του αναπνευστικού στους ανθρώπους. Οι αρχικές ερευνητικές ομάδες επικεντρώθηκαν στα παιδιά και γρήγορα ανακάλυψαν ότι ο HMPV προκάλεσε αναπνευστικές λοιμώξεις σε παιδιά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Αυστραλίας , της Ιαπωνίας, του Χονγκ Κονγκ, της Νότιας Αφρικής και της Αργεντινής.

Πράγματι, ο HMPV είναι μια κοινή αιτία οξείας αναπνευστικής νόσου σε παιδιά σε κάθε εξεταζόμενη χώρα και τα περισσότερα παιδιά προσβάλλονται από τη μόλυνση για πρώτη φορά στην ηλικία των 5 ετών. Μια μελέτη που χρησιμοποιεί δείγματα που συλλέχθηκαν για 25 χρόνια στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο HMPV ήταν η δεύτερη πιο κοινή αιτία πνευμονικής λοίμωξης στα παιδιά μετά τον RSV.

Τα παιδιά με υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, όπως αυτά που γεννήθηκαν πρόωρα και εκείνα με ασθένειες όπως άσθμα, ή εκείνα που έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι λήπτες μοσχευμάτων οργάνων ή τα παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρό HMPV. Τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται με HMPV είναι κατά τα άλλα υγιή πριν τον αποκτήσουν, ωστόσο πολλά παιδιά έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω της ασθένειας.

Όχι μόνο στα παιδιά

Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός είναι επίσης μια κοινή αιτία σοβαρών πνευμονικών λοιμώξεων μεταξύ των ενηλίκων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ενήλικες άνω των 65 ετών ή σε αυτούς με υποκείμενες παθήσεις. Μια μελέτη της Νέας Υόρκης σε τέσσερις χειμώνες διαπίστωσε ότι ο HMPV ήταν τόσο συχνός σε νοσηλευόμενους ηλικιωμένους ενήλικες όσο ο RSV ή η γρίπη, με παρόμοια ποσοστά φροντίδας στη ΜΕΘ και θανάτου.

Οι ιοί HMPV και RSV ήταν πιο συχνοί από τη γρίπη σε άτομα 65 ετών και άνω, πιθανώς επειδή πολλοί εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης.

Μια άλλη εθνική μελέτη ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν για πνευμονία έδειξε ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός ήταν τόσο συχνός όσο ο RSV και σχεδόν τόσο συχνός όσο και η γρίπη. Όπως και στα παιδιά, ο HMPV είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για ενήλικες με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, καρκίνο ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Παρόμοια με τις τρομερές επιπτώσεις της γρίπης και της COVID-19 σε οίκους ευγηρίας, ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός έχει επίσης προκαλέσει πολυάριθμες επιδημίες μεταξύ ευάλωτων ηλικιωμένων σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας χρόνιων ασθενών.

Γιατί ο HMPV εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται τόσο πολύ

Παρά το γεγονός ότι είναι μια κοινή αιτία σοβαρής αναπνευστικής νόσου, ο HMPV παραμένει υποδιαγνωσμένος από τους κλινικούς γιατρούς και ελάχιστα αναγνωρισμένος από τον γενικό πληθυσμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι με οξεία αναπνευστική νόσο δεν υποβάλλονται σε καμία εξέταση, και αν το κάνουν, μόνο σύνθετες μοριακές δοκιμές μπορούν να ανιχνεύσουν τον HMPV. Αλλά αυτή η δοκιμή γίνεται συνήθως μόνο για νοσηλευόμενους ασθενείς υπό επιλεγμένες συνθήκες.

Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός κυκλοφορεί προβλέψιμα κάθε χρόνο συνήθως από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Έτσι, εάν είχατε κρυολόγημα πρόσφατα αυτόν τον χειμώνα ή την άνοιξη, ο HMPV ήταν ένας πιθανός ένοχος. Τα νοσοκομεία Παίδων στις ΗΠΑ έχουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων , και πολλά παιδιά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Έλλειψη θεραπείας

Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αντιικά φάρμακα για τη θεραπεία του HMPV, όπως υπάρχουν για τη γρίπη και την COVID-19. Όπως και με πολλούς άλλους ιούς του αναπνευστικού που προκαλούν κρυολόγημα, οι περισσότεροι μολυσμένοι άνθρωποι θα τα καταφέρουν μια χαρά με ανάπαυση και υγρά.

Αλλά μερικοί μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην αναπνοή και να χρειαστεί να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Παιδιά ή ενήλικες με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και όπως και με την COVID-19, η χρήση απολυμαντικού χεριών και το πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τη μετάδοση.

Προληπτικά εμβόλια και αντισώματα για τον HMPV βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά είναι ακόμα μακριά. Γι’ αυτό, προς το παρόν, φορέστε μάσκα εάν είστε άρρωστοι και αποφύγετε τους άλλους που είναι άρρωστοι. Μπορεί να αποφύγετε μια επαναλαμβανόμενη ενασχόληση με αυτόν τον ιό που είχατε αλλά δεν είχατε ακούσει.

Διαβάστε επίσης

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μη φαρμακευτική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία

Τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε την 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.