Προς απαγόρευση στην Αγγλία τα υγρά μαντηλάκια, που περιέχουν πλαστικό

Προς απαγόρευση στην Αγγλία τα υγρά μαντηλάκια, που περιέχουν πλαστικό για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Τα υγρά μαντηλάκια, που περιέχουν πλαστικό, θα απαγορευτούν στην Αγγλία, στο πλαίσιο σχεδίων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων, δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος Therese Coffey στο BBC News.

Η απαγόρευση για τα υγρά μαντηλάκια με βάση το πλαστικό θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο μετά από διαβούλευση, είπε η Υπουργός.

Πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στην Αγγλία, όπου κανένα ποτάμι δεν θεωρείται καθαρό.

Όμως οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης και του περιβάλλοντος επέκριναν το σχέδιο ως αδύναμο.

Τα υγρά μαντηλάκια, που ξεπλένονται στις τουαλέτες, προκαλούν το 93% των αποφράξεων των αποχετεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων fatbergs (μάζα αποβλήτων σε ένα αποχετευτικό σύστημα που μοιάζει με πέτρα και σχηματίζεται από τον συνδυασμό μη βιοαποδομήσιμων στερεών, όπως υγρά μαντηλάκια με εναποθέσεις λαδιού και λίπους) και κοστίζουν περίπου 100 εκατομμύρια λίρες ετησίως για να καθαριστούν, σύμφωνα με την βρετανική Εταιρεία Ύδρευσης που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία νερού.

Με 90% πλαστικό τα υγρά μαντηλάκια

Περίπου το 90% των μαντηλιών περιείχε πλαστικό το 2021, αν και τώρα υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες προς αγορά. Τα πλαστικά δεν διασπώνται και με την πάροδο του χρόνου τα μαντηλάκια μπλοκάρουν και κολλάνε μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τα λύματα να μην κινούνται στους σωλήνες.

«Η πρότασή μας είναι να απαγορευθεί το πλαστικό από τα υγρά μαντηλάκια», είπε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει πρώτα να γίνει μια σύντομη διαβούλευση. «Είναι νομική απαίτηση να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε απαγόρευση», είπε.

Ο αρχικός σχεδιασμός για την εξάλειψη των πλαστικών αποβλήτων έγινε για πρώτη φορά το 2018. Μάλιστα, το 96% των πολιτών δήλωσε σε έρευνα ότι υποστηρίζει την ιδέα.

Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Boots και Tesco, έχουν ήδη σταματήσει την πώληση υγρών μαντηλιών, που περιέχουν πλαστικό από τα καταστήματά τους.

Η απαγόρευση των υγρών μαντηλιών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που ονομάζεται Σχέδιο για το Νερό, το οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων προωθεί για να βελτιώσει την ποιότητα του νερού της Αγγλίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει πιθανή απαγόρευση ορισμένων τύπων των λεγόμενων για πάντα χημικών ουσιών ή PFAS, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Διαβάστε επίσης

Οι 10 πλουσιότεροι γιατροί στον κόσμο και τα επιτεύγματά τους

Οι 10 πλουσιότεροι γιατροί στον κόσμο και τα επιτεύγματά τους

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.