Μέχρι πότε μπορούν να κάνουν σεξ οι άνδρες

Συνήθως ξεκινά με μια αστεία ιστορία. Που αφορά κάποιον άλλον, βέβαια, όχι εκείνους. Αλλά γρήγορα η συζήτηση σοβαρεύει. Και το ερώτημα αιωρείται αγωνιώδες. Τελικά μέχρι ποια ηλικία μπορούν να κάνουν σεξ οι άνδρες; Και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται ιατρική βοήθεια; Ο καθηγητής Ουρολογίας – Ανδρολογίας στο ΑΠΘ και ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής Δημήτρης Χατζηχρήστου τα βάζει όλα σε μία σειρά και απαντά σε όλες μας τις απορίες.

«Καταρχάς να πούμε ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να κάνουν σεξ μέχρι να πεθάνουν, δεν υπάρχει όριο», μας λέει ο διακεκριμένος καθηγητής.

«Ειδικότερα, όσον αφορά στους άνδρες, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι, το εάν μπορούν ή όχι να κάνουν σεξ, καθορίζεται από τη γενική τους υγεία. Διότι η στυτική δυσλειτουργία καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από τα καρδιαγγειακά, τον διαβήτη, την υπέρταση. Ό,τι είναι κακό για την καρδιά, είναι κακό για τη στύση».

Μέχρι πότε μπορούν να κάνουν σεξ οι άνδρες

Υπάρχουν άνδρες, οι οποίοι έχουν πολύ καλά αγγεία γενετικά και μπορούν να απολαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή χωρίς βοήθεια από την επιστήμη. Η ποιότητα της στύσης προφανώς επηρεάζεται με το πέρασμα των χρόνων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, δύο είναι οι κύριες αιτίες για αυτό. Η μία αιτία είναι ότι γηράσκει ο ιστός. Ένας άνδρας μπορεί να έχει μία λειτουργική στύση, παρότι δεν θα είναι η σφριγηλή στύση που είχε στα νιάτα του, μπορεί, όμως, με λίγη βοήθεια να την έχει.

Η άλλη αιτία είναι οι λεγόμενες συννοσηρότητες. Δηλαδή προβλήματα υγείας που εμφανίζονται ιδίως μετά τα 50-55 έτη της ηλικίας και επηρεάζουν τον μηχανισμό της στύσης.

«Πολλές φορές αναφέρω το παράδειγμα της παλάμης. Τοποθετούμε την παλάμη μας χαμηλά στην κοιλιά. Τα δάχτυλα αντιπροσωπεύουν τις δεκαετίες και δείχνουν πού «κοιτάει» το πέος, στα 20, στα 30, στα 40, στα 50 και στα 60. Στα 20 ο αντίχειρας «κοιτάει» το πρόσωπό μας, η στύση είναι η καλύτερη δυνατή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχρήστου.

Η σημασία του ερεθίσματος

Μια εύλογη ερώτηση είναι τι μπορεί να πυροδοτήσει, να προκαλέσει τη στύση. Η απάντηση είναι σαφής και πολύ συγκεκριμένη. Το ερέθισμα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

«Αν είναι έντονο το ερέθισμα, ανασταίνει και νεκρούς, ανταποκρίνεται και κινητοποιείται όλος ο μηχανισμός της στύσης», λέει χαριτολογώντας ο καθηγητής Ουρολογίας – Ανδρολογίας.

Τα τελευταία χρόνια πολύ δυναμικά έχουν μπει στο «παιχνίδι» και τα γνωστά σε όλους χάπια της στύσης. Πρόκειται για τέσσερις δραστικές ουσίες, τη σιλδεναφίλη, την ταδαλαφίλη, τη βαρδεναφίλη και την αβαναφίλη, που δουλεύουν στον υπάρχοντα ιστό.

«Τι σημαίνει αυτό; Ο ιστός πρέπει να παραγάγει τους νευροδιαβιβαστές της στύσης και όσο γερνάμε, η παραγωγή τους είναι πολύ αργή. Είναι κάπως σαν να σου κάνουν ένα ήπιο foreplay, για να τους χρησιμοποιήσεις αργότερα», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Χατζηχρήστου.

Τι «χαλάει» τη στύση

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό, ότι η στύση επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους, στο 80% είναι τα αγγειακά προβλήματα συν τα ψυχολογικά, βέβαια, που κι αυτά έχουν το μερίδιό τους στο να ρίχνουν… το ηθικό των ανδρών.

Παίζει ρόλο πόσο αίμα μπαίνει στο πέος και πόσο υγιής είναι ο ιστός, για να συγκρατήσει τη ροή του αίματος. Αλλά για να χαλάσει ο ιστός και να υπάρχει διαφυγή του αίματος, θα προηγηθεί κακή αρτηριακή παροχή, κακή ροή. Οι μύες θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα επέλθει η φθορά.

«Γίνεται ό,τι γίνεται στην καρδιά. Το πρώτο είναι η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου. Το δεύτερο είναι ότι βουλώνουν τα πολύ μικρά αγγειάκια (απόφραξη των λεγόμενων ελικοειδών αρτηριών_ – αυτό «πιάνεται» στις εξετάσεις και πρέπει ο ασθενής να κάνει καρδιολογικό έλεγχο», εξηγεί ο καθηγητής.

Εκτός από τα δημοφιλή χάπια της στύσης, τα κρουστικά κύματα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας, καθώς και οι πεϊκές προθέσεις, τις οποίες τις προτιμούν, μεν, ελάχιστοι, αλλά όσοι το τολμούν, βλέπουν τη σεξουαλική τους ζωή να αλλάζει προς το καλύτερο.

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε επίσης

Βοηθούν τα αντιδιαβητικά φάρμακα στην απώλεια βάρους; – Η άποψη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Πέντε χώρες που είναι πιο ασφαλείς για τις γυναίκες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.