Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα!

Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα εντόμου κατά την επαφή με τη θάλασσα.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύει το eurekalert.org δείχνει ότι ο αριθμός των μολύνσεων από V. vulnificus κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ένα παγκόσμιο hotspot για τέτοιες λοιμώξεις, έχει αυξηθεί από 10 περιστατικά σε 80 κάθε χρόνο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports , είναι σημαντικά γιατί, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ δεν είναι μεγάλος, κάποιος που έχει μολυνθεί με V. vulnificus έχει μια στις πέντε πιθανότητες να πεθάνει. Είναι επίσης το πιο ακριβό θαλάσσιο παθογόνο στις ΗΠΑ για θεραπεία.

Η ασθένεια κορυφώνεται το καλοκαίρι με τα μπάνια στη θάλασσα

Η ασθένεια κορυφώνεται το καλοκαίρι με τα βακτήρια να εξαπλώνονται γρήγορα και να βλάπτουν σοβαρά τη σάρκα του ατόμου. Ονομάζεται συνήθως ασθένεια από «σαρκοφάγα» και πολλοί άνθρωποι που επιζούν έχουν ακρωτηριαστεί στα άκρα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Archer, μεταπτυχιακή ερευνήτρια στη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών της UEA, δήλωσε: «Η προβλεπόμενη αύξηση των λοιμώξεων υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών και της δημόσιας υγείας στις περιοχές που επηρεάζονται. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς απαιτείται άμεση δράση όταν εμφανιστούν συμπτώματα.

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζουν το κλίμα μας και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες στις ακτές του κόσμου, οι οποίες αποτελούν σημαντικό όριο μεταξύ των φυσικών οικοσυστημάτων και των ανθρώπινων πληθυσμών και αποτελούν σημαντική πηγή ανθρώπινων ασθενειών.

«Με τη μελέτη μας εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, οι λοιμώξεις από το V. vulnificus θα επεκταθούν και προβλέπουμε ότι μπορεί να αναφέρονται κάθε χρόνο περίπου 140-200 μολύνσεις από V. vulnificus ».

Τα ενεργά μέτρα ελέγχου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προγράμματα μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης για ομάδες κινδύνου, για παράδειγμα ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενες παθήσεις υγείας, και σήμανση ακτών σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Iain Lake είπε: «Η παρατήρηση ότι τα κρούσματα του V. vulnificus έχουν επεκταθεί προς τα βόρεια κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ είναι μια ένδειξη της επίδρασης που έχει ήδη η κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη υγεία και στην ακτογραμμή».

Healthstories Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Οι αρχικές τοποθεσίες των 709 επιβεβαιωμένων μη τροφικών λοιμώξεων V. vulnificus που αναφέρθηκαν στη βάση δεδομένων Cholera and Other Vibrio Illness Surveillance (COVIS) μεταξύ 2007 και 2018 εντός 200 χλμ. στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (μπλε σκίαση). (φωτό: nature.com)

Η μελέτη είναι η πρώτη που χαρτογραφεί πώς έχουν αλλάξει οι θέσεις των κρουσμάτων V. vulnificus κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Επίσης, είναι η πρώτη που διερευνά πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση των κρουσμάτων στο μέλλον.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Τζέιμς Όλιβερ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Σάρλοτ, στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Πρόκειται για μία μελέτη ορόσημο που όχι μόνο συνδέει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή με τις ασθένειες, αλλά παρέχει ισχυρά στοιχεία για την περιβαλλοντική εξάπλωση αυτού του εξαιρετικά θανατηφόρου βακτηριακού παθογόνου».

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια έκθεση: Πώς τα δάση, τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου διασφαλίζουν υγιή ζωή για όλους

Για σας που αγαπάτε το ψωμί: Εναλλακτικοί συνδυασμοί που θα αναβαθμίσουν το κολατσιό σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.