Τυφλός άνδρας ανακτά την όρασή του μετά από αυτομεταμόσχευση κερατοειδούς – Πρώτη φορά στον κόσμο

Ολικά τυφλός μπόρεσε να ξαναποκτήσει την όρασή του χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του οφθαλμού.

Τεράστια επιστημονική πρόοδος καταγράφηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, στον τομέα της οφθαλμολογίας, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Χάρη σε αυτομεταμόσχευση του συνόλου της επιφάνειας του ματιού (συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, μέρους του σκληρού χιτώνα και του επιπεφυκότα) τυφλός ασθενής μπόρεσε να ξαναποκτήσει μερικώς την όρασή του.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λε Μολινέτε του Τορίνο. Ο ασθενής είναι 83 ετών και είχε χάσει την όραση από το αριστερό μάτι πριν από 30 χρόνια, λόγω προβλήματος στον αμφιβληστροειδή. Πριν δέκα χρόνια είχε επίσης τυφλωθεί από το δεξί μάτι εξαιτίας σπάνιας ασθένειας. Η αυτομεταμόσχευση κατέστη δυνατή χάρη στην χρήση υλικού από το αριστερό μάτι, «το οποίο παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα, αλλά είχε διατηρήσει υγιή επιφάνεια», όπως εξήγησαν οι ειδικοί.

Οι λεπτομέρειες της παρέμβασης στο Molinette στο Τορίνο

Η επέμβαση, η οποία διήρκεσε 4 ώρες, πραγματοποιήθηκε από ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον Michael Reibaldi διευθυντή της Πανεπιστημιακής Οφθαλμικής Κλινικής Molinette και ειδικό χειρουργό αμφιβληστροειδούς, τον Vincent Sarnicola, πρόεδρο της Ιταλικής Εταιρείας κερατοειδούς και στελέχους.

Όπως εξήγησαν οι γιατροί σε ορισμένες δηλώσεις που ανέφερε το πρακτορείο «ANSA»: «Η πραγματική καινοτομία συνίσταται στην επέκταση της μεταμόσχευσης κερατοειδούς σε ολόκληρη την οφθαλμική επιφάνεια, στους ιστούς του επιπεφυκότα-σκληρού χιτώνα, οι οποίοι διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην επιτυχία της μεταμόσχευσης, υπό ειδικές συνθήκες».

Ο καθηγητής Vincenzo Sarnicola δήλωσε: «Τα τυφλά μάτια με λειτουργικές πτυχές δεν πρέπει να εκπυρηνίζονται, αυτό θυσιάζεται, γιατί μπορεί να χρειαστούν ως ανταλλακτικά. Τα τελευταία 20 χρόνια οι μεταμοσχεύσεις έχουν παρουσιάσει άλματα και η Ιταλία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κόσμο».

Μετά την πάροδο δυο εβδομάδων, ο ασθενής αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και κινείται με αυτονομία, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Διαβάστε επίσης

Αποκαλυπτική έρευνα: Ένας στους 2 πολίτες αγνοεί τις προληπτικές εξετάσεις

Πειραματικό χάπι εξαφανίζει τον καρκίνο σε ασθενείς με λευχαιμία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.