Πειραματικό χάπι εξαφανίζει τον καρκίνο σε ασθενείς με λευχαιμία

Οι ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία στο τελικό στάδιο και δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες έχουν τώρα μια νέα ευκαιρία να θεραπευτούν χάρη σε ένα πειραματικό χάπι που ονομάζεται revumenib.

Αυτό το φάρμακο έχει εξαλείψει εντελώς τον καρκίνο στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε μια πολυαναμενόμενη κλινική δοκιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και δεν εμφάνισαν πλήρη ύφεση όλοι οι ασθενείς, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το χάπι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια θεραπεία για τη λευχαιμία στο μέλλον.

«Είμαστε απίστευτα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των ασθενών που έχουν λάβει αυτό το φάρμακο. Αυτή ήταν η τελευταία τους ευκαιρία», δήλωσε ο ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Dr. Ghayas Issa, ειδικός στη λευχαιμία στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Οι ασθενείς πέτυχαν πρόοδο σε πολλές γραμμές θεραπείας και σε μερικές από αυτές, περίπου οι μισές, τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν από τον μυελό των οστών», είπε ο γιατρός στο Euronews.

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (AML) είναι ένας τύπος καρκίνου που προσβάλλει τον μυελό των οστών, όπου δημιουργούνται τα κύτταρα του αίματος, και προκαλεί την εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων. Το Revumenib είναι μια νέα κατηγορία στοχευμένης θεραπείας για την οξεία λευχαιμία που αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «μενίνη». Το φάρμακο επαναπρογραμματίζει τα καρκινικά κύτταρα πίσω σε φυσιολογικά κύτταρα.

Σώθηκαν 18 ασθενείς

Αυτή η φόρμουλα έχει ήδη σώσει τις ζωές 18 ασθενών που συμμετείχαν στο πείραμα και των οποίων τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Nature. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το 53% των ασθενών ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και στο 30% των περιπτώσεων η νόσος παρουσίασε ύφεση, με τον καρκίνο να μην ανιχνεύεται πλέον στο αίμα.

Η μελέτη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά. Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιηθεί το φάρμακο για να ανακαλύψουν τη μέγιστη δόση που μπορεί να δοθεί σε ασθενείς χωρίς παρενέργειες. Η δεύτερη φάση της μελέτης βρίσκεται σε εξέλιξη, οι γιατροί θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού revumenib.

Διαβάστε επίσης

Αποκαλυπτική έρευνα: Ένας στους 2 πολίτες αγνοεί τις προληπτικές εξετάσεις

Stress Εcho: Η τεχνική που εντοπίζει τις βλάβες του μυοκαρδίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.