Ο κοινός παρανομαστής που πυροδοτεί καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

Ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις έχουν ένα κοινό παρανομαστή που μπορεί να πυροδοτήσει τις δύο αυτές επικίνδυνες καταστάσεις σε έναν ασθενή.

Νέα έρευνα συνδέει τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης του καρκίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου 2021 του JACC: CardioOncology, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου (CVD) – συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα, μαζί με τα επίπεδα νατριουρητικών πεπτιδίων – σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Επιπλέον άλλη έρευνα από το Yale αποκαλύπτει ότι στη ρίζα των δύο καταστάσεων είναι μία φλεγμονή.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Joyce Oen-Hsiao, διευθυντής κλινικής καρδιολογίας στο Yale Medicine και επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Yale, λέει ότι η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα τόσο των καρδιακών παθήσεων όσο και του καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία και τη χρήση τσιγάρων – δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό κίνδυνο – «μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και να διεγείρει τα κύτταρα να μεταλλάξουν ή να προκαλέσουν πρόοδο των καρκίνων», λέει ο Oen-Hsiao.

Ένα κρίσιμο συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι η διατροφή χαμηλής χοληστερόλης με άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Ο Oen-Hsiao λέει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

«Σε γενικές γραμμές, εάν υπάρχει πολλή φλεγμονή στο σώμα, αυτό μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων», λέει ο Oen-Hsiao.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις τείνουν να έχουν χειρότερα αποτελέσματα εάν εμφανίσουν καρκίνο.

Πηγές: jacc.org , ncbi.nlm.nih.gov

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.