Θάνος Πλεύρης: «Θέλουμε η υγεία και τα οικονομικά της υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή»

Η πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ που συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο ξεκίνησε προχτές κι ολοκληρώνεται σήμερα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζοντας ότι η ψηφιακή εικόνα είναι το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια. Ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «θέλουμε η υγεία και τα οικονομικά της υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή».

Ο ψηφιακός φάκελος των πολιτών, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, μέσω και του προσωπικού γιατρού, θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να παρακολουθεί την φαρμακευτική κατανάλωση, να προχωρά σε ενέργειες πρόληψης αλλά και να έχει πλέον καθαρούς δείκτες για την δημόσια Υγείας.

Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, μπορεί να διανέμει σωστότερα και δικαιότερα χρήματα για την φαρμακευτική δαπάνη αλλά και να εντοπίζει πού υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης.

Αναφορικά με το clawback

Αναφερόμενος στο clawback, τόνισε πως θα πρέπει να συνοδευτεί με διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της κατανάλωσης.

Ειδικότερα, για την επίτευξη της σταθερότητας, απαιτείται «έλεγχος κατανάλωσης, ενίσχυση προϋπολογισμού, ενώ για τις νέες θεραπείες θα πρέπει να μεταφέρονται αντίστοιχοι πόροι, προκειμένου να μην διαταραχθεί ο προϋπολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και επεσήμανε ότι μέρος της παραγωγής γυρίσει μέρος της παραγωγής στην Ευρώπη, και να επενδύσουμε στην καινοτομία.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλλακάκης, ανέφερε ότι υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη πίεση για την καινούρια φαρμακευτική τεχνολογία, όπου τα κόστη είναι μεγάλα και όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όπως ανέφερε, απαιτούνται επιπλέον δαπάνες, κάτι που καταγράψαμε ως πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του COVID και εκτιμάται ότι θα οδηγηθούμε σε μία λύση «στη μέση» και με μείωση του clawback και με αύξηση του προϋπολογισμού. Αυτός ο συνδυασμός θα είναι αυτό που θα απασχολήσει την οικονομική και φαρμακευτική πολιτική τα επόμενα χρόνια, σημείωσε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου (πρόεδρος, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας -ΣΦΕΕ), ο Ιάσονας Φωτήλας (βουλευτής ΝΔ), Μάρκος Ολλανδέζος (επιστημονικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας – ΠΕΦ).

Διαβάστε επίσης

DEMO ΑΒΕΕ: Επενδύσεις 89 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων

Αρεταίειο: Τρία χρόνια προσφοράς του Συλλόγου Φίλων της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.