Τι είναι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία και υπολογίζεται πως αφορά ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
Απαντάται πιο συχνά σε νεαρές γυναίκες, έχει επιθετική κλινική συμπεριφορά, σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση, απαιτεί ειδική θεραπευτική προσέγγιση και εμφανίζει αυξημένη συσχέτιση με συγκεκριμένες κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις ιδίως του γονιδίου BRCA1.

Ονομάστηκε τριπλά αρνητικός γιατί αφορά όγκους του μαστού που δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλά ούτε και την ογκοπρωτεΐνη HER2. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε ναστοχεύσουμε τους όγκους αυτούς ούτε με ορμονική θεραπεία αλλά ούτε και με τα σύγχρονα anti-HER2 φάρμακα.

Όπως και οι άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπευτικών χειρισμών όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τακαινοτόμα φάρμακα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την έγκριση στοχευμένων θεραπειών και για αυτό το νεόπλασμα, η χημειοθεραπεία δεν είναι πια η μόνη θεραπευτική επιλογή. Σαν αποτέλεσμα, έχει αυξηθεί η επιβίωση των ασθενών ενώ διατηρούν καλύτερη ποιότητα ζωής αφού είναι διαθέσιμες καλύτερα ανεκτές θεραπείες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο Μαστού στις 3 Μαρτίου, η εταιρεία Gilead ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινούγια τον συγκεκριμένο υπότυπο καρκίνου.

Με κεντρικό μήνυμα «σύμβολό μας η δύναμή μας» στοχεύει να βοηθήσει όλους μας να κατανοήσουμε πως ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνου του Μαστού διαφέρει και απαιτεί εξειδικευμένη και έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών.

Με την πρωτοβουλία της η Gilead επιδιώκει να κάνει πιο διακριτό τον συγκεκριμένο υπότυπο, μέσω της πρόσκλησης που απευθύνει για ενημέρωση και προληπτικό έλεγχο με τελικό στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Την καμπάνια «Σύμβολό μας η δύναμή μας» της Gilead, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.),υποστηρίζουν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι.

Διαβάστε επίσης

Οι αγάπες της Ματίνας, η ενημέρωση για το δυστύχημα και το «κάψιμο» του Δημήτρη

Νοσ. Αττικόν: Ξεκινά Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.