ΠΦΣ: Δύσκολη η διενέργεια των self test στα φαρμακεία

Στην αιφνιδιαστική, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση της κυβέρνησης να διανεμηθούν δωρεάν self test για τον κορονοϊό στους πολίτες, μέσω των φαρμακείων, αναφέρθηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς.

Όπως σημείωσε ο κος Βαλτάς, δεν τον βρίσκει αντίθετο αυτή η απόφαση, ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν και ζήτησε συμβολική αμοιβή των φαρμακοποιών.

”Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά συμβολικό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να δώσει μια συμβολική αμοιβή, όπως έκανε αυτοβούλως για το κλείσιμο των ραντεβού για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, διαμορφώνει μία σειρά από ερωτήματα, τα οποία χρήζουν απάντησης. Πρόκειται, όπως είπε, self test για ένα μεγάλο εγχείρημα, καθώς 30 έως 40 εκατομμύρια τεστ θα πρέπει να διανεμηθούν πανελλαδικά.

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε τα self test θα διανείμονται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα τα κάνει ο πολίτης μόνος του, καθώς υπάρχουν τεράστιες πρακτικές δυσκολίες για να διενεργούνται από τον φαρμακοποιό. Τα self test θέλουν μισή ώρα για να βγει το αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των self test ανέφερε ότι με βάση όσα τον ενημέρωσαν, αυτή φτάνει το 90-95%.

Ο ΠΦΣ θέτει τέλος θέμα για την τεράστια ζήτηση που θα προκύψει. Αν υποθέσουμε ότι κάθε εβδομάδα θα γίνονται 4 εκατ. self tests δηλαδή 20 εκατ. το μήνα, τότε πρόκειται για 5πλασιασμό των επισκέψεων στα φαρμακεία!

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.