Διατροφολόγοι Δημοσίων Νοσοκομείων: Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι, οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι, πέρα από τις απλές κλίνες, μπαίνουν στις εντατικές και στις κλινικές COVID κάθε μέρα. Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ΚΥΑ με διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά τους εξαίρεσε από το μέτρο.

Ειδικότερα, αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας. Ωστόσο το επίδομα αυτό δεν θα λάβουν οι διαιτολόγοι, γεγονός που έχει πυροδοτήσει την αγανάκτησή τους.

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη,
τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, παραθέτουν τα επιχειρήματά τους και ζητούν την άμεση ένταξή τους στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Είμαστε Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι, όπου υπηρετούμε σε Δημόσια Γενικά Νοσοκομεία ανά την Ελλάδα. Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να εκφράσουμε την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις των ΜΜΕ, η επέκταση χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας δε θα συμπεριλάβει τον κλάδο των νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Ενώ ορθώς επιχειρείται η άμβλυνση των αδικιών και η αποκατάσταση της ισορροπίας στις διάφορες ειδικότητες των υγειονομικών, οι διαιτολόγοι αποκλείονται αναίτια.

Δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα στον ευαίσθητο χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων και ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, είτε στις κλινικές, είτε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου με ασθενείς. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε έντονο εργασιακό στρες λόγω εντατικοποίησης της εργασίας μας και της ανάγκης να ανταπεξέλθουμε στους πολλαπλούς ρόλους που καλούμαστε να καλύψουμε, εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης των Τμημάτων Διατροφής, προκειμένου να μπορέσουμε να ασκήσουμε με επάρκεια τα πολλά διοικητικά καθήκοντα που έχουμε επωμιστεί και παράλληλα να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών των κλινικών για παροχή διαιτητικών συμβουλών και εξατομίκευση του διαιτολογίου τους, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες των εξωτερικών ιατρείων.

Εργαζόμαστε κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, μοιραζόμαστε το ίδιο εργασιακό περιβάλλον και τους ίδιους επαγγελματικούς κινδύνους (χημικούς/ βιολογικούς/ ψυχολογικούς) από την επαφή με τους ασθενείς, οπότε αισθανόμαστε ένα έντονο αίσθημα αδικίας στο άκουσμα της είδησης για την παροχή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε μια σειρά από ειδικότητες  αλλά όχι στην δική μας. Η παράλειψη της ένταξης του κλάδου των Διαιτολόγων Διατροφολόγων (που σημειωτέον δεν απαριθμεί πάνω από 150 ΑΤΟΜΑ σε όλη την Ελλάδα), οι οποίοι υπηρετούν στα Τμήματα Κλινικής Διατροφής των Ιατρικών Υπηρεσιών των Δημόσιων Νοσοκομείων, στο καθεστώς χορήγησης επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας συνιστά μια δυσμενή σε βάρος μας διάκριση.

Σύμφωνα με το ΠΔ 311/1997 (ΦΕΚ α 221/29-10-1997), το νόμο 4052 (ΦΕΚ 41 Α΄ 01-03-2012, Άρθρο 134) και την Υπουργική Απόφαση Α3α-οι.6021/2016 (ΦΕΚ 301 Β΄15-02-2016), καθορίζονται τα καθήκοντά μας στο νοσοκομειακό χώρο και παρακαλούμε για την άμεση ένταξη μας στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Πότε πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα προφυλακτικά

Burpees: Αυτή είναι η τέλεια άσκηση που συνθλίβει τις θερμίδες – Μάθε πώς θα την κάνεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.