ΠΟΥ: Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά – Ποια είναι τα κύρια αίτια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει αναφορά για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά, με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου.

Η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρείται στις μέρες μας είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της πανδημίας και του αυξημένου συγχρωτισμού στο σπίτι.

Τα παραπάνω ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ( αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας) σε γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε στην επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Παιδική Κακοποίηση : Πρακτικές γνώσεις για την ανίχνευση & τη διαχείρισή της», που διοργάνωσε η 3η ΥΠΕ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε διαδικτυακό χαιρετισμό του, επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά θέματα που σχετίζονται με μια σειρά από κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στο παιδί, εστιάζει αφενός στην έγκαιρη διάγνωση αυτών των παθογενειών, αφετέρου στη στήριξη της ψυχικής υγείας του παιδιού που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά.

Κακοποιητική συμπεριφορά κα ιμεταξύ των παιδιών

«Όταν αναφερόμαστε στο κομμάτι της παιδικής κακοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε δύο διαφορετικές διαδικασίες. Είναι η κακοποιητική συμπεριφορά που μπορεί να υφίσταται ένα παιδί μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον ή από οικεία πρόσωπα. Αλλά έχει αυξηθεί και η κακοποιητική συμπεριφορά μέσα στους ίδιους τους χώρους των παιδιών και των ενηλίκων, οπότε αυτομάτως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχουν δράσεις οριζόντιες ανά υπουργεία. Ήδη έχει κατατεθεί και έχει συζητηθεί και στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία του παιδιού», σημείωσε ο κ Πλεύρης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας με βάση αυτό το σχέδιο προσπαθεί να αναπτύξει όλες αυτές τις δράσεις στο 100% . Τέλος σημείωσε ότι : «Όταν μιλάμε για προστασία των παιδιών ουσιαστικά μιλάμε και για προστασία του μέλλοντος της πατρίδας μας».

Για την ανίχνευση των δραστών της παιδικής κακοποίησης, όπως ανέφερε η κ. Ράπτη, η Ελληνική Αστυνομία έχει 6 γραφεία σε αστυνομικά τμήματα με 3000 καταρτισμένους αστυνομικούς, 5 γραφεία προστασίας ανηλίκων και 73 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενιακής βίας.

Αυστηροποίηση ποινών

Η κ. Ράπτη σημείωσε ότι ως προς την αντιμετώπιση των δραστών έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση, ότι για την ανθρωποκτονία προβλέπεται ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ οι ποινές έχουν γίνει βαρύτερες και για τις διάφορες μορφές σωματικής βλάβης.

Πρόσθεσε επίσης ότι στον τομέα της υποστήριξης των θυμάτων λειτουργούν η 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 -έχει δεχτεί έως σήμερα περισσότερες από 550.000 κλήσεις εκ των οποίων οι 14.000 αφορούν την ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες και παιδιά- και η 24ωρη Γραμμή SOS 15900, που παρέχει βοήθεια και οδηγίες αντίδρασης σε περιστατικά βίας.

«Αναπτύσσουμε ειδικές δομές σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως “ Το Σπίτι του Παιδιού” για την άντληση καταθέσεων από ανήλικους με λιγότερο ψυχολογικό στρες. Παρέχουμε ειδικό παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο για την εξέταση των παιδιών μέσα από το παιχνίδι. Στο υπουργείο Υγείας έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση 106 νέων δομών ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια. Ήδη 56 από αυτές έχουν αδειοδοτηθεί και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν. Από αυτές δημιουργούνται δυο Κέντρα Ημέρας εξειδικευμένα στον τομέα υποστήριξης της οικογένειας ολιστικά και δύο Κέντρα για την υποστήριξη κακοποιημένων παιδιών. Παράλληλα δημιουργούνται 11 Κέντρα Ημέρας γενικού τύπου σε όλη τη χώρα -έξι για ενήλικες και πέντε για παιδιά και εφήβους- στη στοχοθεσία των οποίων εντάσσεται και η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», επισήμανε η κ. Ράπτη τονίζοντας παράλληλα ότι «πέρα από μέτρα και πολιτικές καθένας από εμάς αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης απέναντι στα παιδιά».

Σε σύντομο χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι η παιδική κακοποίηση υπήρχε πάντα σε κάποιο βαθμό και ότι με την πανδημία είδαμε να πολλαπλασιάζεται. «Έχουμε πάρα πολλά παιδάκια, ίσως ο εγκλεισμός στο σπίτι , οικονομικά προβλήματα, διάφορα προβλήματα οδήγησαν σε πολύ πιο βίαιες συμπεριφορές και άρα είδαμε πολύ περισσότερη παιδική κακοποίηση, όπως και γενικά είδαμε περισσότερη κακοποίηση και ψυχιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα σαν αποτέλεσμα της πανδημίας. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε ποιά παιδιά είναι αυτά που μπορεί να έχουν τέτοιο πρόβλημα και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τα παιδιά και τις οικογένειές τους ή να παρέμβουμε εκεί που χρειάζεται, είτε με βοήθεια, είτε και με μέτρα περιοριστικά», πρόσθεσε η κ Γκάγκα.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπιδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Διαβάστε επίσης

Θάνος Πλεύρης: Τι απαντά για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας

Αποστολή βοήθειας από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία

Τουρκία: Μέσα στην τραγωδία, τα θαύματα δίνουν ελπίδα – Τρεις άνθρωποι διασώθηκαν 296 ώρες μετά τον σεισμό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.