Μύθοι και αλήθειες για τα δήγματα από φίδια και αράχνες

Πολλά θέματα που αφορούν τα δήγματα από φίδια ή αράχνες κινούνται στη σφαίρα των… αστικών μύθων.

Σε ένα εγχειρίδιο τσέπης που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, ο Ηλίας Στραχίνης, βιολόγος με ειδίκευση στη γενετική και την οικολογία των ερπετών και αμφιβίων, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Μέσα από την έκδοση «Επικίνδυνα Φίδια & Αράχνες της Ελλάδας. Αναγνώριση- Επικινδυνότητα- Συμπεριφορά- Πρώτες Βοήθειες – Πρόληψη», ο κ. Στραχίνης δίνει πρακτικές συμβουλές αναγνώρισης των ερπετών, οδηγίες για πρώτες βοήθειες και διάφορους τρόπους για να απομακρύνουμε τα ζώα αυτά από το σπίτι και το αυτοκίνητό μας.

Όπως αναφέρει το εγχειρίδιο, «σε όλη την ελληνική επικράτεια συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα 7 είναι δηλητηριώδη. Και μόνο 5 από τα 7 έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο. Πρόκειται για 5 ειδη οχιάς, ενώ τα υπόλοιπα δύο (Αγιόφιδο και Σαπίτης) ανήκουν σε άλλες οικογένειες και είναι ουσιαστικά ακίνδυνα για τους ανθρώπους».

Το δηλητήριο της οχιάς δεν σκοτώνει μέσα σε λίγα λεπτά

Η απόψη που θέλει τις οχιές να σκοτώνουν τον άνθρωπο μέσα σε λιγα λεπτά δεν ισχύει, σύμφωνα με τον κ.Στραχίνη.

«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς οι οχιές δεν επιτίθενται ποτέ στον άνθρωπο που τόσο φοβούνται, ούτε διαθέτουν τόσο ισχυρό δηλητήριο που να μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μόνο με την αυτήν καθαυτή δράση του», αναφέρει ο ίδιος.

Και εξηγεί οτι τα είδη οχιάς που ενδημούν στην ελληνική ύπαιθρο έχουν δηλητήριο με κυτταρολυτική και όχι νευροτοξική δράση. Αυτό σημαίνει ότι μετά το δήγμα, υπάρχει χρόνος μεταφοράς του πάσχοντος σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Φίδια με κυρίως νευροτοξικό δηλητήριο, όπως η κόμπρα, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Οδηγίες προς… δαγκωμένους

Ο κ. Στραχίνης δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, τονίζοντας ότι τα πρώτα συμπτώματα μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα, είναι έντονος πόνος και οίδημα.

  • Μην πανικοβάλλεστε γιατί ο πανικός αυξάνει τους καρδιακούς ρυθμούς και κατά συνέπεια τους ρυθμούς του μεταβολισμού και της εξέλιξης των συμπτωμάτων.
  • Αφαιρέστε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το σημείο του δήγματος όσο αυτό πρήζεται.
  • Κρατήστε το θύμα και ειδικά το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο.
  • Κρατήστε το σημείο του δήγματος πιο χαμηλά από την καρδιά.
  • Μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα στο σημείο του δήγματος και μη ρουφάτε το δηλητήριο!
  • Μη δένετε το δαγκωμένο μέλος.
  • Μην τοποθετείτε πάγο στην περιοχή του δήγματος.
  • Μη δίνετε παυσίπονα ή αλκοόλ στον ασθενή (εξαιρείται η παρακεταμόλη).

Οι οδηγίες είναι παρόμοιες και για την περίπτωση που θύμα του δηλητηριώδους φιδιού είναι το κατοικίδιό μας: Θα πρέπει να κρατήσουμε το ζώο όσο το δυνατόν πιο ακίνητο, να μη δέσουμε το δαγκωμένο μέλος και να το μεταφέρουμε άμεσα σε κτηνίατρο.

Δηλητηριώδεις αράχνες

Σύμφωνα με τον βιολόγο, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 850 είδη αράχνης, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός τους πιθανόν να φτάνει και τα 1500.

«Όλες οι αράχνες έχουν δηλητήριο, όμως κατά συντριπτική πλειονότητα είναι ακίνδυνες για εμάς, είτε επειδή έχουν πολύ ασθενές δηλητήριο, είτε επειδή δεν μπορούν καν να καταφέρουν διάτρηση του δέρματός μας», αναφέρει ο κ.Στραχίνης.

Στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο είδη αράχνης που είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο: η Μεσογειακή Λοξοσκέλη (Loxosceles rufescens)  και η Μεσογειακή Μαύρη Χήρα (Latrodectus tredecimguttatus).

Το δήγμα της Μεσογειακής Λοξοσκέλης ή αλλιώς «Αράχνης βιολί», μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις, χρήζει ιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζεται με συμπτωματική θεραπεία.

Η Μαύρη Χήρα

Το δηλητήριο της Μεσογειακής Μαύρης Χήρας είναι νευροτοξικό και αρκετά ισχυρό. Τα αρχικά συμπτώματα είναι πόνος στο σημείο του δήγματος, ενώ μέσα στις επόμενες δύο ώρες ο πόνος εντείνεται σημαντικά και συνοδεύεται από μυικούς σπασμούς και κράμπες.

Το δήγμα της Μεσογειακής Μαύρης Χήρας χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης και συχνά χορηγείται ειδικός αντιαραχνικός ορός, ο οποίος γίνεται μόνο στα νοσοκομεία.

Το δηλητήριό της μπορεί να προκαλέσει σε ευαίσθητα άτομα και αδύναμους οργανισμούς σοβαρές επιπλοκές ή δυνητικά ακόμα και θάνατο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Στραχίνης, «οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα είναι ελάχιστοι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα θύματα αναρρώνουν γρήγορα χωρίς επιπλοκές».

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Η απίστευτη ιστορία του 25χρονου με τα 17 φίδια που χαροπαλεύει στην εντατική

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.