ΣΦΕΕ: Συμμαχία φορέων για την αντιμετώπιση του καρκίνου 

Προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης γιατην αντιμετώπιση του καρκίνου, κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών, της ιατρικής, ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας και ο φαρμακευτικός κλάδος.

Οι προτάσεις αποτελούν προϊόν συνεργασίας των φορέων έχοντας ως γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στις βέλτιστες θεραπείες.

Καταπολέμηση καρκίνου- Κεντρικοί πυλώνες 

Η Δημόσια Υγεία, η πρόσβαση στην καινοτομία και η προσωποποιημένη φροντίδα των ασθενών αποτελούν κεντρικούς πυλώνες των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU beating Cancer Plan) αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), ας αποτελέσει αυτή η δράση την αρχή της συνδιαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου 

Ιδιαίτερα σήμερα, που η παγκόσμια κοινότητα και η χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μακροχρό- νιες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός βιώσιμου σχεδίου διαχείρισης του καρκίνου αναδεικνύεται πιο σημαντική από ποτέ.

Ειδικότερα, η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πρόληψη του καρκίνου. Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου δεν διαγνώστηκαν στην Ευρώπη.

Τα ίδια στοιχεία αφορούν και τη χώρα μας καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, το 2020 οι νέες διαγνώσεις καρκίνου ήταν 40% λιγότερες σε σύγκριση με το 2019. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι νέες διαγνώσεις ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν και καθυστερημένες διαγνώσεις υποτροπών σε ασθενείς με καρκίνο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αναγκαιότητα μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση της νόσου, αναδεικνύεται από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου μέσα από το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου» (EU Beating Cancer Plan) θέτει στο επίκεντρο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών στην πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση, τις θεραπείες, την καινοτομία και τα οφέλη της εξατομικευμένης ιατρικής.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου, ως εθνική προτεραιότητα, αποσκοπεί στη διατήρηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Αφορά κάθε μέλος της κοινωνίας, καθώς σχετίζεται με τις συμπεριφορικές συνήθειες, την οικονομική και κοινωνική θέση του ατόμου, το μορφωτικό επίπεδο, το οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον και την πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης 

Μόνο στο HS: Τι θα περιλαμβάνει το Dentist pass, ποια θα είναι η διαδικασία

Η κόπωση από την πανδημία επηρεάζει την πρόθεση εμβολιασμού για την γρίπη

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.