Κυριακίδου: Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

“Η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο κατανόησης, βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και ενισχύει τη γνώση μας σε σχέση με την καλύτερη θεραπεία των ασθενών. Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν τεράστια προοπτική έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν πολύ μεγάλα οφέλη στην υγεία, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό του καρκίνου, τη θεραπεία και την φροντίδα” σημειώνει σε βιντεομήνυμά της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η τεχνολογική καινοτομία σε συνδυασμό με την προστασία των δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο για ερευνητές, φορείς καινοτομίας, γιατρούς και ασθενείς. Χάρη στη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου, οι ερευνητές θα έχουν αποτελεσματική πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα υψηλής ποιότητας για τη μελέτη της νόσου και την προώθηση της κατανόησής της.

Οι φορείς καινοτομίας θα είναι σε θέση να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν λύσεις για την περίθαλψη του καρκίνου βασιζόμενες σε δεδομένα. Η διευκόλυνση της ανάπτυξης λύσεων βασιζόμενων σε δεδομένα θα δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να λαμβάνουν κλινικές αποφάσεις, να προβαίνουν σε διαγνώσεις και θεραπείες, και να εφαρμόζουν προγνωστική ιατρική προς όφελος των καρκινοπαθών με τρόπο ακριβέστερο και ταχύτερο. Επιπλέον, θα υποστηρίξει τον αλτρουισμό δεδομένων μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν οικειοθελώς τη συγκατάθεση ή την άδειά τους για τη διάθεση δεδομένων δικής τους παραγωγής, ως μέσο εμπλουτισμού των συνόλων δεδομένων υγείας.

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Μια διασυνοριακή, διαλειτουργική και ασφαλής υποδομή που θα διαφυλάσσει την ιδιωτικότητα θα επιταχύνει την καινοτομία στην ιατρική έρευνα. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων, τυποποιημένο και πλήρως συμμορφούμενο με τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ), θα καθιστά δυνατή την κατάρτιση νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Αυτό θα επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν ταχύτερη διάγνωση του καρκίνου και βελτιωμένη εξατομικευμένη περίθαλψη.

Προώθηση της έρευνας και της περίθαλψης στον τομέα της υγείας με ψηφιακή τεχνολογία

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα και τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου είναι μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (EBCP). Θα συνδυάσει την καινοτομία στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και την ευρωπαϊκή προστασία των δεδομένων για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και ασφαλούς πλαισίου που θα παρέχει στους ερευνητές, τους φορείς καινοτομίας και τους γιατρούς πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα.

Σημαντικοί ευρωπαϊκοί ερευνητικοί οργανισμοί, ιδρύματα και επιχειρήσεις θα συνεργαστούν για τον σχεδιασμό των υποδομών, οι οποίες θα έχουν τους εξής στόχους:

παροχή εύκολης πρόσβασης σε μεγάλο όγκο δεδομένων απεικόνισης του καρκίνου στους ευρωπαίους κλινικούς ιατρούς, ερευνητές και φορείς καινοτομίας

στήριξη της δοκιμής και ανάπτυξης εργαλείων εξατομικευμένης ιατρικής για την προώθηση της διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου

στήριξη της δημιουργίας νέων συνόλων δεδομένων απεικόνισης του καρκίνου και της διαλειτουργικότητας των υφιστάμενων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή δρομολόγηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας απεικόνισης του καρκίνου με δύο έργα, το έργο EUCAIM και τον μηχανισμό δοκιμών και πειραματισμού στον τομέα της υγείας με χρήση ΤΝ (TEF-Health), αναμένεται ότι έως τον Δεκέμβριο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της πανευρωπαϊκής ψηφιακής υποδομής και θα έχουν θεσπιστεί οι μηχανισμοί συνεργασίας.

Στη συνέχεια, οι πάροχοι δεδομένων θα είναι σε θέση να συνδεθούν με τη νέα αυτή ευρωπαϊκή ομοσπονδοποιημένη πλατφόρμα. Η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας θα διατεθεί έως τα τέλη του 2024 και η τελική έκδοση αναμένεται έως τα τέλη του 2025. Η ψηφιακή υποδομή θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και χρήση το 2026.

Διαβάστε επίσης 

Πλεύρης: Με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, πάνω από 4.700 γυναίκες εντόπισαν σε αρχικό και ιάσιμο στάδιο τον καρκίνο του μαστού

COVID-19: Τρομάζει η αύξηση στις νοσηλείες – Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.