Πλεύρης: Με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, πάνω από 4.700 γυναίκες εντόπισαν σε αρχικό και ιάσιμο στάδιο τον καρκίνο του μαστού

Από τις 80.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά”, περίπου 4.700 γυναίκες είχαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο και άρα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ριζικά τον καρκίνο του μαστού, όπως είπε το πρωί της Δευτέρας ο Θάνος Πλεύρης παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, σε εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Έγκαιρη διάγνωση για τις γυναίκες με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”

Ήδη, μέσω του προγράμματος Φώφη Γεννηματά έχουν γίνει πάνω από 80.000 δωρεάν μαστογραφίες και σε 4.700 γυναίκες εντοπίστηκε ο καρκίνος του μαστού σε αρχικό στάδιο, κάτι που σημαίνει βέβαιη ίαση.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόγραμμα πρόληψης Υγείας, υπό την έννοια ότι η Πολιτεία εκπονεί ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αναζητά τον πολίτη. Μέχρι τώρα ο πολίτης πήγαινε στον γιατρό και ζητούσε να κάνει εξετάσεις που αποζημιώνονται φυσικά απο τον ΕΟΠΥΥ», είπε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» θα περιλαμβάνονται προληπτικά προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, που στόχο έχουν τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού λέγοντας ότι «μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού φιλοδοξούμε να καταστήσουμε διαρκή την πρόληψη ως νοοτροπία και έτσι σταδιακά να δομηθεί ο ιατρικός φάκελος του ασθενή. Έτσι θα μπορούμε να προλάβουμε άλλα και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες».

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας αρχικά ογκολογικών ασθενών και ακολούθως άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών. Με την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δομηθεί οργανωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας, που δυστυχώς προς το παρόν στην Ελλάδα επαφίεται σε μεμονωμένες προσπάθειες μη κυβερνητικών φορέων, συνέχισε.

Αναφερόμενος στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την εφαρμογή διαρθρωτικών και όχι περιοριστικών μέτρων στο φάρμακο το 2023.

«Όταν μια καινοτόμος θεραπεία έρχεται στη χώρα μας θα αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή εστιάζοντας στο ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο. Έπειτα η φαρμακευτική εταιρεία θα προσέρχεται για την διαπραγμάτευση της τιμής του σκευάσματος και το συμφωνηθέν τελικό ποσό θα προστίθεται στον προϋπολογισμό για το φάρμακο. Έτσι δίνεται ένα κίνητρο στις εταιρείες να φέρνουν καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Και κατέληξε λέγοντας ότι, «η υγεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με οικονομικούς όρους. Όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, έτσι και η Ελλάδα μέσω της ενισχυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη νέα κουλτούρα πρόληψης θέλει να προσφέρει στους Έλληνες την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Διαβάστε επίσης

Βρετανικό Σύστημα Υγείας NHS: Ακρωτηριάστηκε και στα 4 άκρα μετά από μοιραίο ιατρικό λάθος – Στα 39 εκ. λίρες η αποζημίωση

Δημογραφικό: Οι περιοχές της Ελλάδας με τις περισσότερες και τις λιγότερες γεννήσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.