3 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον πονόδοντο – χωρίς παυσίπονα – μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο

Υπάρχουν μερικές σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε τον πονόδοντο και τον πόνο των ούλων, αλλά θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο.

Οι αιτίες για έναν πονόδοντο μπορεί να κυμαίνονται από έναν σπόρο που έχει κολλήσει σε έναν γομφίο έως μια σοβαρή λοίμωξη που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Επομένως, εάν αισθάνεστε πόνο σε ένα δόντι, κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για να το ελέγξετε. Η καθυστέρηση της περίθαλψης μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε πιο εκτεταμένη και δαπανηρή φροντίδα.

Επείγουσα Οδοντιατρική Φροντίδα

Ένας πονόδοντος πρέπει πάντα να αξιολογείται από έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Εάν ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε διακοπές ή στη μέση της νύχτας, βρείτε οδοντίατρο σε δημόσιο νοσοκομείο.

Αλλά να ξέρετε ότι θα χρειαστείτε ακόμα ένα ραντεβού παρακολούθησης, ώστε ένας οδοντίατρος να εξετάσει και να αντιμετωπίσει το οδοντικό πρόβλημα.

Εάν το ραντεβού με τον οδοντίατρό σας απέχει λίγες ώρες ή μια μέρα και νιώθετε πόνο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε στο σπίτι που μπορούν να μειώσουν την ενόχληση.

Πρώτον, ο πόνος από μια κοιλότητα, σπασμένο δόντι ή εκτεθειμένο νεύρο μπορεί να επιδεινωθεί από κρύα φαγητά ή ποτά, οπότε αποφύγετε αυτά. Και προσπαθήστε να μην μασάτε με το δόντι που πονάει για να μην επιδεινώσετε τον πόνο.

Τα αναλγητικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο βραχυπρόθεσμα. Το να καταναλώνετε για μέρες παυσίπονα θα μπορούσε να εξαφανίσει τον πόνο αλλά έτσι θα καθυστερήσετε να πάτε στον οδοντίατρο και το πρόβλημα θα μεγαλώνει, οπότε μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα από ένα ραντεβού. Τα αναλγητικά μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές παρενέργειες όταν λαμβάνονται για παρατεταμένη περίοδο.

3 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον πονόδοντο μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο

Ξεπλύνετε με νερό και αλάτι

Ένα διάλυμα θαλασσινού νερού μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε απαλά τα σωματίδια τροφής που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας, τα οποία μπορεί να προκαλούν τον πόνο, λέει στο everydayhealth ο Howard Pollick, MPH, καθηγητής προληπτικής και επανορθωτικής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. .

Ανακατέψτε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, κάντε γαργάρες με το αλμυρό νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα και μετά φτύστε το. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί δύο ή τρεις φορές την ημέρα και θα βοηθήσει επίσης στη μείωση της ενόχλησης από άφθες και φλεγμονή των ούλων.

Κρύα Κομπρέσα

Εάν είχατε τραυματισμό, όπως πτώση που περιλάμβανε χτύπημα στο στόμα, μια κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στον τραυματισμό να συστέλλονται, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον πόνο. Τυλίξτε πάγο ή μια κρύα συσκευασία σε μια πετσέτα και εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή για 15 έως 20 λεπτά κάθε φορά. Επαναλάβετε την εφαρμογή για αρκετές ώρες.

Φακελάκια τσαγιού για να σταματήσει η αιμορραγία

Τα φακελάκια τσαγιού με μαύρο τσάι περιέχουν τανίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η αιμορραγία στο στόμα και μπορεί επίσης να μειώσουν το πρήξιμο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον πονόδοντο πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού με τον οδοντίατρό σας καθώς και μετά από εξαγωγή ή διαδικασία.

Εάν μετά το τράβηγμα ενός δοντιού συνεχιστεί κάποια μικρή αιμορραγία, λέει ο Δρ Pollick, το δάγκωμα απαλά σε ένα βρεγμένο φακελάκι τσαγιού για 5 έως 15 λεπτά δημιουργεί πίεση για να μειωθεί το πρήξιμο και να επιτρέψει την πήξη του αίματος.

«Αλλά αν αφού το δοκιμάσετε μερικές φορές δείτε ότι η αιμορραγία χειροτερεύει, καλέστε τον οδοντίατρο για καθοδήγηση», λέει ο Pollick.

Μην αντιμετωπίζετε τον πονόδοντο μόνο με τη φροντίδα στο σπίτι

Η Linda Rasubala, DDS, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής οδοντιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, λέει, «ένα δόντι δεν πονάει απλά χωρίς λόγο».

Ακόμα κι αν ο πονόδοντος σας βελτιώνεται με τη φροντίδα στο σπίτι, συμβουλεύει να ελέγξετε τον πόνο από έναν οδοντίατρο. Ο πόνος σε ένα δόντι μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι τερηδόνας ή αποστήματος, τα οποία απαιτούν θεραπεία πριν αυτά τα προβλήματα επιδεινωθούν.

Διαβάστε επίσης

16 σημεία που παγιδεύουν άσχημες μυρωδιές στο σπίτι

Η υποπαραλλαγή «Κράκεν» XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που κινδυνεύουμε όλοι να κολλήσουμε – Τι λέει ο ΠΟΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.