16 σημεία που παγιδεύουν άσχημες μυρωδιές στο σπίτι

Κάθε σπίτι έχει τις δικές του μυρωδιές. Μπορεί να είναι ευχάριστες όπως το ψήσιμο ενός κέικ ή δυσάρεστες. Εάν αισθάνεστε μια δυσοσμία μετά το τακτικό καθάρισμα, αυτή η μυρωδιά συνήθως προέρχεται από επιφάνειες, ορατές ή κρυφές.

Δείτε τα 16 πιθανά σημεία που παγιδεύουν άσχημες μυρωδιές στο σπίτι

Μυρωδιές από μαλακές επιφάνειες σε κάθε δωμάτιο

Οι μαλακές επιφάνειες παγιδεύουν περισσότερα από τη βρωμιά—μπορούν να παγιδέψουν βακτήρια που προκαλούν οσμή. Αντικείμενα που πλένονται στο πλυντήριο, όπως πετσέτες, χαλάκια μπάνιου, κουρτίνες μπάνιου και καλύμματα, μπορούν να καθαριστούν με ένα σκληρό απορρυπαντικό. Τι γίνεται όμως με πράγματα που δεν μπαίνουν στο πλυντήριο;

1. Χαλί
Αντιμετωπίστε αμέσως τους λεκέδες και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα το χαλί σας τουλάχιστον κάθε εβδομάδα. Αν χρησιμοποιείτε ατμό, πασπαλίστε το χαλί με ένα παχύ στρώμα ξηρής μαγειρικής σόδας και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να το επεξεργαστείτε στις ίνες. Αφήστε τη μαγειρική σόδα να καθίσει στο χαλί για αρκετές ώρες – το καλύτερο είναι όλη τη νύχτα – και στη συνέχεια σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και απομακρύνετε τις μυρωδιές.

2. Κουρτίνες
Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τις βαριές κουρτίνες αν είναι δυνατόν και κάθε μήνα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και, στη συνέχεια, περάστε την επιφάνεια με έναν ατμοκαθαριστή για να σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν οσμή.

3. Ταπετσαρίες και στρώματα
Όπως και με το χαλί, αντιμετωπίστε αμέσως τους λεκέδες και σκουπίστε τις επιφάνειες με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον κάθε μήνα. Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο μαγειρικής σόδας για να απορροφήσετε τις οσμές και να τις απομακρύνετε με την ηλεκτρική σκούπα.

Μυρωδιές κουζίνας σπιτιού

Όλα τα χαλασμένα τρόφιμα έχουν πεταχτεί, οι πάγκοι έχουν καθαριστεί καλά και τα σκουπίδια έχουν πάει στον κάδο του δήμου. Γιατί λοιπόν εξακολουθεί να υπάρχει μια άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα; Ελέγξτε αυτές τις περιοχές:

4. Πλυντήριο πιάτων
Οι δυσάρεστες οσμές μετά το πλύσιμο ενός φορτίου πιάτων οφείλονται σε τρόφιμα που έχουν παγιδευτεί στο φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων. Τα περισσότερα φίλτρα βρίσκονται κάτω από τον βραχίονα ψεκασμού στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. (Ελέγξτε το εγχειρίδιό σας ή ανατρέξτε στο διαδίκτυο στον ιστότοπο του κατασκευαστή.) Αφαιρέστε το φίλτρο και πλύνετε με ζεστό, σαπουνόνερο. Τοποθετήστε το πάλι και εκτελέστε έναν κύκλο καθαρισμού με ένα καθαριστικό πλυντηρίου πιάτων του εμπορίου ή ένα μπολ με αποσταγμένο λευκό ξύδι τοποθετημένο στην επάνω σχάρα.

5. Κάδος σκουπιδιών
Ελέγξτε και καθαρίστε καλά τον κάδο σκουπιδιών, γιατί μπορεί να έχουν κολλήσει κομμάτια φαγητού σε σημεία που δεν βλέπετε πολύ καλά, όπως τα λάστιχα

6. Ψυγείο
Οι οσμές είναι συχνές στα ψυγεία. Ωστόσο, εάν παραμείνουν αφού πετάξετε τα χαλασμένα τρόφιμα και σκουπίσετε το εσωτερικό με διάλυμα ζεστού νερού και μαγειρικής σόδας, ελέγξτε τα ράφια και τις θήκες.

7. Σφουγγάρι
Αν το σφουγγάρι σας μυρίζει, πετάξτε το! Τα βακτήρια είναι βαθιά στους πόρους του σφουγγαριού και προκαλούν άσχημη μυρωδιά. Ακόμα κι αν είστε επιμελείς με το ξέπλυμα και τον καθαρισμό ενός σφουγγαριού, θα πρέπει να το πετάξετε μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες.

8. Πλυντήριο ρούχων
Ενώ τα πλυντήρια μπροστινής φόρτωσης φέρουν τις περισσότερες ευθύνες, κάθε πλυντήριο μπορεί να έχει παρατεταμένες μυρωδιές εάν δεν καθαρίζεται τακτικά. Κάθε μήνα, κάντε έναν κύκλο καθαρισμού χωρίς πλύσιμο ρούχων χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό πλυντηρίου ρούχων του εμπορίου ή ένα φλιτζάνι χλωρίνη. Μετά τον κύκλο, σκουπίστε το εσωτερικό με ένα πανί από μικροΐνες δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή κάτω από τα λαστιχένια διαφράγματα της πόρτας για να αφαιρέσετε το μούχλα ή τη συσσώρευση προϊόντος.

9. Στεγνωτήριο
Εάν παρατηρήσετε μια μυρωδιά μούχλας, ελέγξτε και καθαρίστε το σύστημα εξαερισμού του στεγνωτηρίου. Το χνούδι μπορεί να παγιδευτεί μεταξύ του στεγνωτηρίου και του εξωτερικού ανοίγματος της εξάτμισης. προσθέστε λίγη υγρασία και η μούχλα αρχίζει να αναπτύσσεται στο χνούδι και να προκαλεί μυρωδιές. Καθαρίστε τον αεραγωγό, απαλλαγείτε από τη μυρωδιά και έχετε το επιπλέον πλεονέκτημα ασφάλειας της αποφυγής πιθανής πυρκαγιάς από το στεγνωτήριο.

Μυρωδιές μπάνιου του σπιτιού

10. Αποχετεύσεις νεροχύτη και μπανιέρας.

Οι σωλήνες κάτω από ένα νεροχύτη ή μια αποχέτευση ντους περιέχουν μια παγίδα υγρού που μπορεί να δημιουργήσει μια μυρωδιά μούχλας. Ρίξτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση και συνεχίστε με μισό φλιτζάνι αποσταγμένο ξύδι. Καλύψτε την αποστράγγιση με ένα πώμα για να παγιδευτεί ο αφρός καθώς το ξύδι και η μαγειρική σόδα αντιδρούν. Αφού σταματήσει ο αφρισμός, ξεπλύνετε την αποχέτευση με ζεστό νερό.

11. Βουλωμένοι σωλήνες και σωληνώσεις εξαερισμού
Όταν οι αποχετεύσεις φράξουν με τρίχες και υπολείμματα σαπουνιού, τα βακτήρια μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα. Χρησιμοποιήστε καθαριστικό αποχέτευσης ή ζητήστε από έναν επαγγελματία να καθαρίσει τους σωλήνες. Ένας βουλωμένος σωλήνας εξαερισμού μπορεί να προκαλέσει τη διαφυγή αερίων λυμάτων στον αέρα και συνήθως απαιτεί υδραυλικό για να το επιλύσει.

12. Σωλήνες που έχουν διαρροή
Οι σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή στο μπάνιο, την κουζίνα ή το δωμάτιο πλυντηρίων μπορεί να αφήσουν τους τοίχους, τις οροφές ή τα ντουλάπια αρκετά υγρά ώστε να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μούχλας και να κάνουν το σπίτι να έχει δυσάρεστες μυρωδιές. Επιδιορθώστε τις διαρροές, καθαρίστε τυχόν ανάπτυξη μούχλας και αφήστε την περιοχή να στεγνώσει.

Μυρωδιές ντουλάπας

13. Παπούτσια
Μια ντουλάπα γεμάτη με αθλητικά παπούτσια μπορεί να κάνει ένα ολόκληρο σπίτι να έχει άσχημες μυρωδιές. Πλύνετε τα παπούτσια σας ή βάλτε ανοικτά σακουλάκια με μαγειρική σόδα στα παπούτσια για να απορροφήσουν τις οσμές. Αφήστε τα παπούτσια να αεριστούν και στεγνώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.

14. Τσάντες γυμναστικής
Ο αθλητικός εξοπλισμός και τα ρούχα προπόνησης που έχουν μείνει σε μια τσάντα γυμναστηρίου μπορεί να αφήσουν πίσω τους μια τρομερή μυρωδιά. Πλύνετε ή καθαρίστε τα πάντα πριν τα αποθηκεύσετε.

15. Κατοικίδια
Τα κλινοσκεπάσματα για κατοικίδια, τα μπολ φαγητού, τα κιβώτια απορριμμάτων, ακόμη και τα παιχνίδια για μάσημα πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρηθεί η μυρωδιά του αέρα φρέσκια. Φυσικά, τυχόν ατυχήματα με ούρα ή κόπρανα θα πρέπει να αφαιρούνται αμέσως και μην ξεχνάτε να καθαρίζετε πιο βαθιά την επιφάνεια του χαλιού ή της ταπετσαρίας.

16. Κουτιά και βιβλιοθήκες
Τα υπολείμματα φαγητού και τα διάφορα μικροπραγματάκια μπορούν να γίνουν αρκετά δύσοσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: realsimple.com

Διαβάστε επίσης

Η υποπαραλλαγή «Κράκεν» XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που κινδυνεύουμε όλοι να κολλήσουμε – Τι λέει ο ΠΟΥ

Ρούχα: Έξυπνα κόλπα για να στεγνώνουν γρήγορα τον χειμώνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.