Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ομαλοποιείται η κατάσταση

Η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά ομαλοποιείται, όπως εκτιμά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

“Από αυτή την εβδομάδα, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη, τόσο για τη διάθεση των εισπνεόμενων φαρμάκων όσο και των υπόλοιπων φαρμάκων, ενώ σε ότι αφορά τα παυσίπονα, λόγω του ότι η χώρα μας έχει την τύχη να έχει ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν υπάρχει έλλειψη”.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον Real Fm 97,8, εξηγώντας ότι «υπήρχε μία επιπλέον επιβάρυνση λόγω των Χριστουγέννων, γιατί είναι κλειστές φαρμακοβιομηχανίες και του εξωτερικού και άρα η παραγωγή είναι λιγότερη. Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη η χορήγηση στην αγορά και των εισπνεόμενων και των λοιπών φαρμάκων. Και με τα προβλήματα που υπάρχουν και με την ταλαιπωρία, η κατάσταση συνεχώς θα ομαλοποιείται».

Ο κ. Θ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην επιστολή που έχει στείλει στην Ευρωπαία Επίτροπο λέγοντας ότι “υπάρχει ανταπόκριση λόγω της αύξησης των λοιμώξεων και της έλλειψης των φαρμάκων και ήδη το θέμα θα τεθεί και σε επίπεδο HERA, είναι ο μηχανισμός εκτάκτων κρίσεων της Ευρώπης και Συμβουλίου Υπουργών Υγείας, διότι οι 25 στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρουν συνολικές ελλείψεις σε πάρα πολλά σκευάσματα δραστικών ουσιών αντιβιώσεων και παρακεταμόλης.

Άρα είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινητοποιηθεί και αυτή είναι η θέση μας, τουλάχιστον ως προς τη διασφάλιση πρώτων υλών για τα εργοστάσιά μας, να κινηθούμε πιο κεντρικά και να έχουμε και μια απεξάρτηση από τις χώρες της Ασίας”.

Ο κ. Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν επιπλέον 90.000 εισπνεόμενα. «Στα εισπνεόμενα ήδη με τις βασικές εταιρείες που προμηθεύονται την αγορά, αυτήν την εβδομάδα θα μπούνε 90.000 εισπνεόμενα. Το πρόβλημα με τα εισπνεόμενα είναι ότι επειδή έχουν μηχανισμό, αυτός ο μηχανισμός εξ’ ολοκλήρου είναι από τις χώρες της Ασίας, Ινδία και Κίνα. Είναι καθαρά εισαγόμενο προϊόν στο παιδιατρικό σκέλος και δεν έχουμε την υποκατάσταση που μπορούμε να έχουμε σε άλλα φάρμακα».

«Για την παρακεταμόλη,συνέχισε, δηλαδή τα αντιπυρετικά, υπάρχει απουσία σε συγκεκριμένα επώνυμα brand, αλλά λόγω του ότι η χώρα μας έχει την τύχη να έχει ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν υπάρχει έλλειψη, απλά κάποιος πρέπει να εμπιστευτεί και μάλιστα σήμερα ο ΕΟΦ θα αναρτήσει και έναν πίνακα όταν δεν βρίσκει ένα επώνυμο φάρμακο ο γονέας, ή και ο πολίτης, ποιο φάρμακο γενόσημο μπορεί να εμπιστευτεί και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Τέλος, σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι “έχει δοθεί μία παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου – ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά – αλλά τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι οπότε μέχρι τέλη Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα παραμείνει να κάνουν τεστ”.

Διαβάστε επίσης

Μέτρα στα αεροδρόμια για τον κορωνοϊό: Τι έδειξε έρευνα για τα λύματα των πτήσεων

Σουσάμι: Επίσημα στη λίστα του FDA με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.