Μέτρα στα αεροδρόμια για τον κορωνοϊό: Τι έδειξε έρευνα για τα λύματα των πτήσεων

Ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα είναι η γονιδιωματική επιτήρηση του κορωνοϊού σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών.

Μέτρα στα αεροδρόμια

Με τις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο προς την Αθήνα να είναι στο πρόγραμμα του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”, ξεκινούν και τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια.

Η σημασία της μέτρησης των λυμάτων φαίνεται από μία πρόσφατη μελέτη στη Μαλαισία, όπου εξετάστηκαν τα λύματα από 29 πτήσεις για σωματίδια κορωνοϊού. Οι ερευνητές βρήκαν τον ιό στα 28 από τα 29 δείγματα!

Η παρουσία του κορωνοϊού στα λύματα δεν εγγυάται τη μετάδοση, αφού τα σωματίδια μπορούν να βρεθούν στα κόπρανα ενός ανθρώπου ανεξάρτητα από το αν είναι συμπτωματικός, ασυμπτωματικός, προσυμπτωματικός ή σε ανάρρωση. Ωστόσο η μέτρηση των λυμάτων δείχνει ότι ο ιός μπορεί να είναι παρών.

Φωτό: Αντώνης Πιπίνης

Η πρώτη για τo 2023 απευθείας πτήση της Air China στην Αθήνα από τη Σαγκάη ήταν στις 5 Ιανουαρίου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου και των μέτρων ασφαλείας για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.

Το αεροσκάφος τύπου Airbus A350-900, με το νηολόγιο B-1080, εξασφάλισε την πτήση CA853 από το αεροδρόμιο Pu Dong της Σαγκάης, μια πόλη για την οποία εκτιμάται ότι έχει ήδη νοσήσει το 70% του πληθυσμού της από COVID-19.

Η Σαγκάη, οικονομική και επιχειρηματική πρωτεύουσα της αχανούς Κίνας, αποτελεί μια νέα απευθείας σύνδεση για την Αθήνα, η οποία ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες του 2022, ενώ, με βάση το νέο τακτικό πρόγραμμα δρομολογίων της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας, αναμένεται από αυτή την εβδομάδα και η συνέχιση των απευθείας πτήσεων από το Πεκίνο προς την Αθήνα.

Επιπλέον χθες 9/1/23, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες  προς τους επαγγελματίες υγείας των αεροϋγειονομείων και τα πληρώματα των αεροσκαφών για διαχείριση κρούσματος COVID-19 κατά τη διάρκεια της πτήσης και Οδηγίες διαχείρισης κρούσματος COVID-19 προς το προσωπικό εδάφους των αεροδρομίων.

Φωτό: Αντώνης Πιπίνης

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει πλέον πρόβλεψη για το αν η λοίμωξη με κορωνοϊό θα εξελιχθεί σε σοβαρή COVID-19 – Ελληνική μελέτη

Ένα “τσακ” πριν από την πολύ υψηλή δραστηριότητα η γρίπη – Τι γίνεται στην Ευρώπη, τι λέει ο ΠΟΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.