Γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός στο αριστερό στήθος;

Ο καρκίνος μαστού στο αριστερό στήθος είναι πιο συχνός από τον καρκίνο του μαστού του δεξιού μαστού, αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί παρατηρείται αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Nature, ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός στον αριστερό μαστό παρά στο δεξιό μαστό.

H ανάλυση έγινε σε 881.320 άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 50,8% των ασθενών με καρκίνο του μαστού είχαν όγκο στο αριστερό στήθος και το 49,2% στη δεξιά πλευρά.

Αν και υπάρχουν σταθερές αναφορές για καρκίνο του μαστού της αριστερής πλευράς που εμφανίζεται περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού στη δεξιά πλευρά, υπάρχει περιορισμένη έρευνα για το γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι γιατί ο καρκίνος του μαστού στο αριστερό στήθος φαίνεται να είναι πιο συχνός. Με τα χρόνια, οι ερευνητές έχουν κάνει διάφορες υποθέσεις για να προσπαθήσουν να το εξηγήσουν, όπως:

  • το μεγαλύτερο μέγεθος του αριστερού μαστού
  • έγκαιρη ανίχνευση όγκων σε δεξιόχειρες
  • ο θηλασμός γίνεται πιο συχνά στο δεξί στήθος από το αριστερό

Και οι δύο πλευρές του μαστού μοιράζονται τους ίδιους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι δύο πλευρές του μαστού μπορεί να έχουν διαφορές στις δομές, όπως:

  • δομή ιστού
  • δίκτυο αιμοφόρων αγγείων
  • λεμφική παροχέτευση

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διαφορές σε κάθε πλευρά του μαστού, κάτι που μπορεί να παίζει ρόλο σε ποια πλευρά εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν σε ποια πλευρά εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού περιλαμβάνουν:

  • η αναλογία του αριστερού καρκίνου του μαστού προς τον καρκίνο της δεξιάς πλευράς μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία
  • διαφορετικές περιοχές του μαστού μπορεί να έχουν διαφορετικές αναλογίες σε σχέση με την πλευρά στην οποία εμφανίζεται ο καρκίνος
  • μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ κληρονομικών γονιδίων και σε ποια πλευρά του μαστού εμφανίζεται η ασθένεια

Πιθανές θεωρίες για τον καρκίνου του αριστερού μαστού

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καμία από τις παρακάτω θεωρίες δεν έχει επί του παρόντος επαρκή έρευνα ή επιστημονικά στοιχεία για να τις υποστηρίξει.

Μέγεθος του αριστερού μαστού

Γενικά, το αριστερό στήθος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το δεξί. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ του μεγέθους του μαστού και του καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2019 δεν βρήκε σαφή στοιχεία που να συνδέουν άμεσα το μέγεθος του μαστού και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι δεξιόχειρες

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2022, μια άλλη θεωρία είναι ότι οι δεξιόχειρες μπορεί να ανιχνεύουν σημάδια καρκίνου του μαστού στο αριστερό στήθος πιο εύκολα από το δεξί, οδηγώντας σε πρώιμη ή πιο συχνή διάγνωση.

Το να είσαι δεξιόχειρας είναι πιο συνηθισμένο από το να είσαι αριστερόχειρας. Περίπου το 90% των ανθρώπων επιλέγει να χρησιμοποιεί το δεξί τους χέρι για να εκτελεί τις περισσότερες εργασίες και το 10% προτιμά να χρησιμοποιεί το αριστερό τους χέρι.

Θηλασμός στον δεξιό μαστό

Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να τοποθετούν το μωρό τους στη δεξιά πλευρά του μαστού περισσότερο από την αριστερή.

Υπενθυμίζεται ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι έρευνες δείχνουν ότι 12 μήνες θηλασμού, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 4,3%.

Ο καρκίνος μαστού στο αριστερό στήθος έχει χειρότερη προοπτική;

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η πλευρά του μαστού από την οποία ξεκινά ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού.

Μια ανάλυση μεγάλης κλίμακας του 2022, συνέκρινε τον τύπο των όγκων σε άτομα με καρκίνο του μαστού αριστερής και δεξιάς πλευράς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ακόλουθα χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν περισσότερο σε όγκους στην αριστερή πλευρά παρά σε όγκους στην δεξιά:

  • διαφοροποιημένοι και μη διαφοροποιημένοι όγκοι
  • ορμονοαρνητικοί και HER2-θετικοί όγκοι
  • μεγαλύτερος αριθμός όγκων βαθμού 2 και 3

Αφού λήφθηκε υπόψη το στάδιο, ο βαθμός και η κατάσταση των ορμονικών υποδοχέων του καρκίνου του μαστού, ο αριστερός καρκίνος του μαστού έδειξε πιο αρνητικά αποτελέσματα σε ορισμένες ασθενείς στη μελέτη.

Σε άλλες ασθενείς, η έρευνα δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στο αποτέλεσμα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όγκοι της αριστερής πλευράς μπορεί να έχουν χαμηλότερη ανταπόκριση στην αρχική θεραπεία με χημειοθεραπεία και μπορεί να έχουν ελαφρώς χειρότερη προοπτική μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τους όγκους του δεξιού στήθους.

Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να απαιτούν περαιτέρω στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτά τα ευρήματα.

Άλλες έρευνες δείχνουν διαφορετικά ευρήματα. Μια μελέτη του 2020 σε 228 άτομα με καρκίνο του μαστού μεταξύ 1999 και 2020 διαπίστωσε ότι ο δεξιός καρκίνος του μαστού είχε:

  • υψηλότερο ποσοστό οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του μαστού
  • πιο τοπικά προχωρημένο και μεταστατικό καρκίνο του μαστού
  • μειωμένα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης σε σχέση με το μέγεθος και το στάδιο του καρκίνου του μαστού
  • Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριστερός καρκίνος του μαστού σχετίζεται με υψηλότερα στάδια πρώιμων όγκων.

Η προοπτική του καρκίνου του μαστού μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου, του βαθμού και του τύπου της νόσου. Μπορεί επίσης να εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου κατά τη διάγνωση και από το εάν ο καρκίνος υποτροπιάζει.

Με πληροφορίες από: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Σχολεία: Πόση αύξηση αναμένεται σε γρίπη, COVID-19 και ιώσεις, πότε θα υπάρξει κορύφωση

Ο FDA ενέκρινε τη σεμαγλουτίδη ως θεραπεία της παχυσαρκίας σε εφήβους 12 ετών και άνω

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.