Σχολεία: Πόση αύξηση αναμένεται σε γρίπη, COVID-19 και ιώσεις, πότε θα υπάρξει κορύφωση

Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και είναι διάχυτη η αγωνία γονέων, εκπαιδευτικών και επιστημόνων για την αύξηση, που αναμένεται στα κρούσματα σε γρίπη, COVID-19 και ιώσεις, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μετά από δύο εβδομάδες διακοπών, που πολλοί γονείς πήγαιναν από το ένα φαρμακείο στο άλλο αναζητώντας εισπνεόμενα, αντιπυρετικά και σιρόπια για τον βήχα, λόγω των ελλείψεων σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα παιδιά ξεκίνησαν σήμερα σχολείο, υπό την απειλή νόσησης, ενίοτε σοβαρής.

Σχολεία: Πόση αύξηση αναμένεται σε γρίπη, COVID-19 και ιώσεις, πότε θα υπάρξει κορύφωσηΟι ελάχιστες ΜΕΘ Παίδων της χώρας μας είναι γεμάτες και το σύστημα τελεί υπό πίεση. Ο ειδικοί αναφέρουν ότι επίκειται αύξηση άνω του 20-25% στα κρούσματα εποχικών ιώσεων, γρίπης και COVID-19 και είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να μεταφέρουν τους ιούς σε ηλικιωμένα και σε ευπαθή άτομα της ευρύτερης οικογένειας.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) ηγείται σε αυτή τη φάση των εποχικών ιώσεων, οι οποίες όχι μόνο δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, αλλά, αντίθετα, έχουν ανοδική τάση. Ειδικότερα ο RSV είναι η πιο συχνή αιτία εισαγωγής στα παιδιατρικά νοσοκομεία για μωρά και για νήπια. Κάποια από αυτά, μάλιστα, χρειάζεται να νοσηλευθούν για λίγο σε ΜΕΘ, αν και χωρίς να διασωληνωθούν.

Πότε αναμένεται η κορύφωση

Το ότι τα σχολεία ευνοούν τη μεταδοτικότητα των ιών το γνωρίζουμε, δεν είναι κάτι καινούριο. Για τούτο και οι επιστήμονες καλούν τους γονείς να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι, εάν εκείνα έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, όπως βήχα, καταρροή, ατονία ή πυρετό.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι 5 μέρες απουσίας από το σχολείο λόγω γρίπης ή ιώσεων, δεν θα προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό των απουσιών των μαθητών.

Το διάστημα, που διανύουμε, καταγράφεται “παραδοσιακά” έξαρση των ιώσεων. Η τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής – όπως χρήση μάσκας, όπου χρειάζεται, τακτικό πλύσιμο των χεριών και αερισμός των κλειστών χώρων – είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νικόλαο Τζανάκη, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι μέχρι τέλος του μήνα πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας θα έχουν νοσήσει είτε από γρίπη, είτε από άλλες εποχικές ιώσεις, είτε από COVID-19. Τότε αναμένεται να υπάρξει κορύφωση του νέου κύματος.

Υπολογίζεται ότι θα καταγράφονται περίπου 300.000 περιστατικά γρίπης την εβδομάδα, άλλες 300.000 κρούσματα COVID-19 και άλλες 100.000 κρούσματα άλλων ιώσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα οι επισκέψεις σε γιατρό ατόμων με γριπώδη συνδρομή (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες), παρουσίασαν ρεκόρ πενταετίας.

Διαβάστε επίσης

Πού θα κάνετε σήμερα, Δευτέρα, δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ

Γιατί χασμουριόμαστε όταν βλέπουμε τους άλλους να χασμουριούνται;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.