Μελάνωμα: Εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου 

Ο συνδυασμός του πειραματικού εμβολίου για το μελάνωμα, της Moderna και της ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα κατά 44%, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή που δείχνει ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας εμβολίων mRNA -η οποία βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη επιτυχημένων εμβολίων για την COVID-19- με ένα φάρμακο που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση θα προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα σε ασθενείς με τον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα.

«Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Eliav Barr, επικεφαλής της παγκόσμιας κλινικής ανάπτυξης της Merck και επικεφαλής ιατρός.

Ο Paul Burton, επικεφαλής ιατρός της Moderna, δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη ότι ο συνδυασμός των δύο προσεγγίσεων «έχει την δυνατότητα να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα στη θεραπεία του καρκίνου».

Η εν εξελίξει μελέτη περιελάμβανε 157 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III/IV των οποίων οι όγκοι αφαιρέθηκαν χειρουργικά πριν υποβληθούν σε θεραπεία με το συνδυασμό φαρμάκου-εμβολίου ή μόνο φαρμάκου (Keytruda) με στόχο την καθυστέρηση της υποτροπής της νόσου.

Πολλά υποσχόμενη η συνεργασία για το μελάνωμα

Η συνδυαστική θεραπεία ήταν γενικά ασφαλής και έδειξε στατιστικά σημαντικό όφελος σε σύγκριση με τη χρήση μόνο του φαρμάκου Keytruda μετά από ένα χρόνο θεραπείας.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με το φάρμακο εμφανίστηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό φαρμάκου-εμβολίου σε σύγκριση με το 10% όσων έλαβαν μόνο το Keytruda.

Τον Οκτώβριο, η Merck πρότεινε την από κοινού ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της θεραπείας, γνωστής ως mRNA-4157/V940, μοιράζοντας εξίσου το κόστος και τυχόν κέρδη στις δύο εταιρείες.

Η Merck και η Moderna, γνωστή ως MSD εκτός της Βόρειας Αμερικής, αναμένεται να δημοσιεύσουν προσεχώς τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από ομότιμους επιστήμονες. Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν, επίσης, να συζητήσουν τα αποτελέσματα με τις ρυθμιστικές αρχές και να ξεκινήσουν μια μελέτη Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με μελάνωμα, το 2023.

Η τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA αποδείχθηκε κρίσιμη στη μάχη κατά της πανδημίας της COVID-19. Η Moderna είχε κάνει μια εκπληκτική είσοδο στη φαρμακευτική αγορά όταν έγινε μία από τις πρώτες, μαζί με τις Pfizer-BioNTech, που πρότειναν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 με τη χρήση αγγελιοφόρου RNA.

Η τεχνολογία αυτή θεωρείται πολλά υποσχόμενη στη μάχη εναντίον πολλών άλλων ασθενειών.

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΦ: Προσοχή σε προϊόντα που διακινούνται μέσω διαδικτύου

Ημιμόνιμο μακιγιάζ χειλιών – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.