Σε έλλειψη φάρμακο για παχυσαρκία και διαβήτη – Πότε θα έρθει, σε απόγνωση οι ασθενείς

“Θύμα” των ελλείψεων φαρμάκων και η σεμαγλουτίδη, το νέο φάρμακο για την παχυσαρκία και για τον διαβήτη τύπου 2, που βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – και στην Ελλάδα. Το ενέσιμο φάρμακο έχει εξαφανιστεί από τα φαρμακεία και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση.

- Advertisement -

Τα τηλέφωνα των ενδοκρινολόγων δεν σταματούν να χτυπάνε τις τελευταίες εβδομάδες. Ασθενείς, που λαμβάνουν τη σεμαγλουτίδη, το καινοτόμο ενέσιμο φάρμακο, που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα, παίρνουν τους γιατρούς που τους παρακολουθούν και ρωτούν με αγωνία τι μπορούν να κάνουν για τη θεραπεία τους, που είναι σε έλλειψη.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο εντός ελληνικών συνόρων, αλλά είναι πανευρωπαϊκό. Όπως φαίνεται, η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία, που ανέπτυξε το απόλυτο blockbuster, δεν ανέμενε ότι η επιτυχία θα ήταν τέτοια και η ζήτηση τόσο μεγάλη, που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία του θα σημειωνόταν έλλειψη.

Φάρμακο για την παχυσαρκία “σπάει ταμεία”

Το φάρμακο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2021, αλλά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές αρκετά αργότερα, ειδικά μετά τις αναρτήσεις διάσημων Αμερικανών, οι οποίοι ανέφεραν ότι χάρη σε αυτό έχασαν πολύ βάρος εύκολα και γρήγορα.

- Advertisement -

Η σεμαγλουτίδη έγινε αμέσως τάση και χάρη στο word of mouth όλο και περισσότεροι έσπευδαν στα φαρμακεία να το προμηθευτούν εύκολα, μιας και χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν τους εμπόδισε ούτε η τσουχτερή τιμή του – στοιχίζει γύρω στα 120 ευρώ η μηνιαία θεραπεία, που περιλαμβάνει τέσσερις ενέσεις, ένα για την ίδια μέρα κάθε εβδομάδας…

Και εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Πολλοί γιατροί, μάλιστα, μιλώντας στο Healthstories, είχαν προβλέψει την έλλειψη, καθώς προμηθεύονται το ενέσιμο φάρμακο πολλοί άνθρωποι χωρίς διαβήτη και χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα βάρους, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να χάσουν λίγα παραπανίσια κιλά. Όμως το πρωτοποριακό σκεύασμα απευθύνεται σε άτομα με σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας και δείκτη μάζας σώματος άνω του 35.

Η σεμαγλουτίδη μπορεί να μειώσει σημαντικά, πάνω από 50%, τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, όπως δείχνουν επιστημονικές έρευνες.

Είναι ένας αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1, που έχει έως τώρα λάβει έγκριση για θεραπεία της παχυσαρκίας και για θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας το σωματικό βάρος κατά μέσο όρο τουλάχιστον 15%, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει τακτική άσκηση και σωστή διατροφή.

Πού υπάρχει έλλειψη

Το ενέσιμο φάρμακο, η χρήση του οποίου είναι πολύ απλή και ανώδυνη, χορηγείται στην Ελλάδα σε διάφορες δόσεις, των 0,25 mg, 0,50 mg και 1 mg. Η έλλειψη εντοπίζεται ως επί το πλείστον στη δοσολογία του 1 mg, ενώ έχει αρχίσει να παρατηρείται και στο 0,50.

Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται, δε, να λάβουν μικρότερη δόση και να κάνουν περισσότερες ενέσεις κάθε εβδομάδα, όπερ σημαίνει τεράστιο οικονομικό κόστος. Ή να λαμβάνουν πολύ μικρότερη δόση, από εκείνη που έχει συστήσει ο θεράπων γιατρός τους, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτοι.

Κάποια φαρμακεία, σε συνεννόηση με τις φαρμακαποθήκες, φέρνουν ένα ή το πολύ δύο σκευάσματα, οπότε γίνεται… σφαγή.

Πολλοί γιατροί, πάντως, λένε ότι είναι προτιμότερο – δεδομένης της έλλειψης – να το παίρνουν κατά προτεραιότητα οι διαβητικοί ασθενείς και όχι οι παχύσαρκοι. Αρκετοί, ωστόσο, δεν συμφωνούν. Διότι ένας παχύσαρκος ασθενής, που μένει χωρίς θεραπεία, έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει και διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πηγές του Healthstories αναφέρουν ότι η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία κάνει εντατικές προσπάθειες να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που ενέσκυψε, και ότι θα αποκατασταθεί τη νέα χρονιά, μετά τα μέσα Ιανουαρίου ή το πολύ ως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πάντως ο ΕΟΦ, με έγγραφο που απέστειλε στα φαρμακεία, ενημερώνει ότι οι ελλείψεις αναμένεται να ρυθμιστούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου

ΠΟΥ: Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα

Πλεύρης: Δωρεάν οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας – Έρχεται σχέδιο δράσης για την Ψυχική Υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.