Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη πραγματοποιεί τον Δεκέμβριο η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Στόχος της εκστρατείας είναι να αυξηθεί η πληροφόρηση του κοινού για τη νόσο και τους τρόπους πρόληψής της, καθώς και να περιορίσει το κοινωνικό στίγμα που την περιβάλλει.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ σε ανακοίνωσή της, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος τύπος καρκίνου στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα άνδρες τον εκδηλώνει κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ η νόσος αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό.

Παρά την αυξημένη συχνότητά του, όμως, σημαντικό ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο γι’ αυτόν. Πολλοί, εξ άλλου, αποφεύγουν τις σχετικές συζητήσεις με τον γιατρό τους, ενώ άλλοι δεν κάνουν τακτικά προληπτικές εξετάσεις.

Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Οι πιθανότητες επιβίωσης και καλύτερης εξέλιξης της νόσου αυξάνονται σημαντικά όταν ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο.

Μιλάμε για το πρόβλημά μας! Δεν μένουμε μόνοι

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΛΛΟΚ είναι «Μιλάμε για το πρόβλημά μας! Δεν μένουμε μόνοι!». Η εκστρατεία ενημερώνει το ευρύ κοινό για:

Τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη
Τις αιτίες και τα στάδια του καρκίνου του προστάτη
Την αξία της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, ιδίως για τους άντρες ηλικίας 50 ετών και άνω

Τονίζει επίσης τη σημασία της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους ασθενείς. Η ΕΛΛΟΚ αναφέρει ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι μία δύσκολη ασθένεια σε επίπεδο ψυχολογικής διαχείρισης. Και αυτό διότι έχει επιπτώσεις στην προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική και σεξουαλική ζωή των ασθενών, ενώ συχνά συνοδεύεται από κοινωνικό στίγμα.

Η εκστρατεία συμπεριλαμβάνει ένα ενημερωτικό γράφημα (infographic) με πληροφορίες για τη νόσο και ένα ψηφιακό ηχητικό αρχείο (podcast) που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της σειράς podcast της ΕΛΛΟΚ «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο».

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης 

Σε πλήρη κυκλοφορία ο ιός της γρίπης στη χώρα – Αύξηση κρουσμάτων

Νέο, εργαστηριακό τεστ αίματος θα διαγιγνώσκει το Αλτσχάιμερ πριν τα πρώτα συμπτώματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.