Σε πλήρη κυκλοφορία ο ιός της γρίπης στη χώρα – Αύξηση κρουσμάτων

Σε πλήρη κυκλοφορία βρίσκεται ο ιός της γρίπης στη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), να καταγράφει αύξηση, τόσο στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όσο και στις επισκέψεις σε γιατρούς, με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Ενδεικτικό είναι ότι την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου με 4 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 41,5% οι επισκέψεις σε γιατρό με “γριπώδη συνδρομή”.

Αύξηση κρουσμάτων γρίπης και επισκέψεων σε γιατρούς

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 48/2022 (28 Νοεμβρίου – 04 Δεκεμβρίου 2022) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση (41.5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, κατά την εβδομάδα 48/2022 (28 Νοεμβρίου – 04 Δεκεμβρίου 2022) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 61 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 50 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τα 23 (37,7%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Από την πρώτη εβδομάδα επιτήρησης έως και την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 04 Δεκεμβρίου 2022, καταγράφηκαν πέντε (5) σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, εκ των οποίων το ένα (1) απεβίωσε. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 420 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 64 από νοσοκομεία και 356 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 43 (10,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Σαράντα ένα 41 (95,3%) από αυτά ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (4,7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Αύξηση θετικότητας 

Την ίδια στιγμή, η εβδομαδιαία θετικότητα στους εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων για γρίπη έφτασε στο 37,7%, ενώ στους πέντε παραμένουν οι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσηση από γρίπη, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν ή/και νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στον έναν ο θάνατος από επιπλοκές της γρίπης.

Σημειώνεται πως, κατά την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 04 Δεκεμβρίου 2022, ο αριθμός των συμμετεχόντων ιατρών που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 157 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία που αντιστοιχούν στους ιατρούς που δήλωσαν, ανήλθαν στις 15.254 στο σύνολο της χώρας.

Διαβάστε επίσης 

Θ. Πλεύρης στο HS: Ποιοι και πότε θα κάνουν το αντιγριπικό χωρίς συνταγή, τι εξετάζεται για τους υγειονομικούς, το lifestyle του Υπ. Υγείας

Πολυδύναμο mRNA εμβόλιο κατά της γρίπης: Πότε έρχεται – Ποια τα οφέλη του

Έρχονται Χριστούγεννα με γρίπη – Επιβαρυμένη η εικόνα των παιδιών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.