Πολυδύναμο mRNA εμβόλιο κατά της γρίπης: Πότε έρχεται – Ποια τα οφέλη του

Αντιμέτωπη με μια πρώιμη έναρξη της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης βρίσκεται η Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι μία από τις έξι χώρες που ήδη ξεπέρασαν το επίσημο όριο για την κήρυξη επιδημίας, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην τελευταία έκθεσή του για τα μεταδοτικά νοσήματα.

Μάλιστα, αντιμέτωποι με το πρώιμο κύμα της γρίπης είναι και οι παιδίατροι, που βλέπουν καθημερινά να συρρέουν μικροί ασθενείς στα ιατρεία τους, με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Γεμίζουν με περιστατικά γρίπης τα νοσοκομεία Παίδων 

Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία Παίδων νοσηλεύονται περιστατικά με πνευμονία, μεταξύ αυτών και βαριές περιπτώσεις. Πρόκειται, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τόσο για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όσο και για υγιή κατά τα άλλα παιδιά. Η αυξητική τάση έχει ήδη αρχίσει από τον Οκτώβριο, ωστόσο, η πίεση αυξάνεται καθώς περνούν οι μήνες, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι κατά την περίοδο της κορύφωσης της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, τα στελέχη της γρίπης μεταλλάσσονται ανά σεζόν με αποτέλεσμα οι επιστήμονες -κάθε φορά- να προσπαθούν να παράξουν το εμβόλιο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα το επικρατόν κάθε φορά στέλεχος. Για παράδειγμα, το αντιγριπικό εμβόλιο κατά του στελέχους Η1Ν1 έχει αποτελεσματικότητα έως 70%.

Πολυδύναμο mRNA εμβόλιο κατά της γρίπης

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν και δοκίμασαν σε ζώα ένα καθολικό (πολυδύναμο) mRNA εμβόλιο ενάντια και στα 20 γνωστά στελέχη του ιού της γρίπης. Το ευρέος φάσματος αντιγριπικό εμβόλιο άφησε πολλές υποσχέσεις ότι θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά σε μια μελλοντική πανδημία γρίπης, καθώς όπως έδειξαν οι αρχικές δοκιμές του στα τρωκτικά, παρήγαγε σημαντική προστασία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Σκοτ Χένσλεϊ και τον πρωτοπόρο στην έρευνα mRNA εμβολίων καθηγητή Ντρου Γουάισμαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Το υπό δοκιμή δύο δόσεων εμβόλιο χρησιμοποιεί την ίδια mRNA τεχνολογία που ενσωματώνουν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά του κορονοϊού.

Οι δοκιμές του πολυδύναμου αντιγριπικού εμβολίου, σε 18 υποτύπους ιών γρίπης Α (Η1 έως Η18) και δύο στελέχη ιών Β, έδειξαν ότι αυτό μείωσε δραστικά τα συμπτώματα της αρρώστιας στα ζώα και τα προστάτευσε από θάνατο, ακόμη και όταν αυτά εκτέθηκαν σε στελέχη γρίπης διαφορετικά από εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί στο εμβόλιο.

Το εμβόλιο παρήγαγε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στα ποντίκια, που παρέμειναν αυξημένα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες και τα οποία εμφάνισαν ισχυρή αντίδραση απέναντι και στους 20 υποτύπους των ιών της γρίπης.

«Η όλη ιδέα είναι να έχουμε ένα εμβόλιο που θα δίνει στους ανθρώπους ένας βασικό επίπεδο ανοσιακής μνήμης απέναντι σε διαφορετικά στελέχη γρίπης, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότερες ασθένειες και θάνατοι, όταν συμβεί η επόμενη πανδημία γρίπης», δήλωσε ο δρ Χένσλεϊ.

Σημειώνεται τέλος, πως το εμβόλιο δεν θα αντικαταστήσει τα ετήσια εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης, αλλά μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια σε ένα πανδημικό στέλεχος, προστατεύοντας από τη βαριά νόσο και το θάνατο.

Διαβάστε επίσης 

H οξεία φάση των συμπτωμάτων της COVID-19 είναι παρόμοια για την Όμικρον και τη Δέλτα

Επιτροπή 25 ατόμων για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης με πρόεδρο τον Γιάννη Κωτσιόπουλο

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.