Ανησυχεί η πρόωρη αύξηση του ιού της βρογχιολίτιδας, αλλά και επιφυλακή για μια επόμενη “έκπληξη” του Sars-Cov2

Ανησυχεί η πρόωρη αύξηση του ιού της βρογχιολίτιδας φέτος, ενώ οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή για μια επόμενη “έκπληξη” του Sars-Cov2, λέει ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς με αφορμή την έξαρση ιώσεων το τελευταίο διάστημα, αλλά και το φαινόμενο της τριδημίας (γρίπη, Covid19, RSV) για την οποία διατηρεί επιφυλάξεις, λόγω μη καταγραφής στη χώρα μας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, του ιού της βρογχιολίτιδας.

Υπάρχει ένα ερώτημα καταγραφής στη χώρα μας, όσον αφορά τον ιό της βρογχιολίτιδας, για τον οποίο δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, για την ελληνική κυκλοφορία του. Έχουμε επίσημα στοιχεία ότι παρουσιάζει αύξηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η οποία δεν είναι ακόμη τόσο δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, απλά είναι λίγο πρόωρη, τονίζει ο ερευνητής.

Ο κορονοϊός συνεχίζει την κυκλοφορία του

Αντίστοιχα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Για τη γρίπη τα επίσημα στοιχεία στη χώρα μας λένε ότι είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά, παρόλο ότι υπήρξε και ο πρώτος θάνατος. Βέβαια και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα υποκαταγραφής, καθώς φαίνεται ότι πολλά τεστ δεν δηλώνονται και το δίκτυο ίσως δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο για να τεκμηριώσουμε πόση πραγματικά γρίπη έχουμε στην κοινότητα. Ο κορονοϊός φυσικά συνεχίζει ανεξέλεγκτα να κυκλοφορεί με τους περίπου 20 νεκρούς την ημέρα και τα 50.000 κρούσματα την εβδομάδα. Είναι λοιπόν τριδημία αυτό το πράγμα; Δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα, εφόσον δεν υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία. Είναι όμως βέβαιο ότι υπάρχει μία έξαρση νοσηρότητας, η οποία έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο, σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ο γνωστός ερευνητής αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία παιδιά κάτω των 5 ετών, που κόλλησαν για πρώτη φορά τον ιό της βρογχιολίτιδας εντός του 2022, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν περάσει κορονοϊό, σε σχέση με παιδιά της ίδιας ηλικίας που δεν κόλλησαν.

Στο ερώτημα ποιος ιός (γρίπη, κορονοϊός ή RSV) μπορεί να είναι πιο ισχυρός αυτή τη στιγμή και να επικρατήσει ο κ. Παππάς απαντά, ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επιστημονική γνώση. «Δυστυχώς θα αποκτηθεί φέτος επί του πρακτέου, μια και δεν υπάρχουν μέτρα». Για την γρίπη αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι ήδη σημειώθηκε ένας θάνατος, κινείται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας.

Υποκαταγραφή της γρίπης

Όμως διαπιστώνει ζήτημα υποκαταγραφής, καθώς όπως επισημαίνει «φαίνεται ότι πολλά τεστ δεν δηλώνονται και το δίκτυο ίσως δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο για να τεκμηριώσουμε πόση πραγματικά γρίπη έχουμε στην κοινότητα». Όσον αφορά την πορεία του Sars-Cov2, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα εμφανιστεί αύριο-μεθαύριο το επόμενο στέλεχος το Πι ή το Ρό, ή κάποια καινούργια παραλλαγή του Δέλτα. «Ανιχνεύουν ανά τον κόσμο Δέλτα ακόμα.

Υπάρχουν κρύπτες Δέλτα που μπορεί να είναι σε κλειστούς πληθυσμούς. Ακόμα και στο ζωικό βασίλειο και ανά πάσα στιγμή μπορούν να επανέλθουν ξαφνικά. Άρα το ερώτημα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη έκπληξη από τον κορονοϊό. Γιατί κάθε νέα παραλλαγή όταν επικρατούσε, αποτελούσε μία έκπληξη, η οποία δεν ήταν ποτέ ευχάριστη».

Τι είναι τονοσιακό χρέος

Ανοσιακό χρέος είναι νεολογισμός επικίνδυνος και αστήρικτος επιστημονικά κατά τη γνώμη μου, που αναφέρεται στην ανάγκη να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι (παιδιά περισσότερο) με παθογόνα για να αναπτύξουν ανοσία. Να αρρωστήσουν δηλαδή για να έχουν ανοσία, που και πάλι με τον rsv δεν είναι μακροπρόθεσμη, αλλά το αντίθετο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

«Πάρε το μετρό για Πειραιά»: Νέα καμπάνια του Δήμου Πειραιά για την τουριστική προβολή της πόλης στο μετρό

Τι είναι το Santa Trauma: Γιατί οι σημερινοί γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να πιστέψουν στον Άγιο Βασίλη

7 τρόφιμα που έχουν δαιμονοποιηθεί – Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.