Γρίπη ή κορονοϊός; Tα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές

Η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης με τη γρίπη. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα που βιώνουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό και υπάρχει κίνδυνος να τον μεταδώσουν.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) δημιούργησε έναν οδηγό που βοηθάει τους πολίτες να ξεχωρίσουν τις ασθένειες με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Τόσο η γρίπη όσο και ο κορονοϊός έχουν παρόμοια συμπτώματα, ιδίως για τους εμβολιασμένους που υφίστανται πολύ ήπια συμπτώματα όταν κολλήσουν την παραλλαγή Όμικρον.

Πάντως οι ειδικοί, εφιστούν την προσοχή καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να αυξηθούν καθώς ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή και ο ιός της γρίπης, ο οποίος συνήθως έρχεται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο αναμένεται φέτος να είναι πιο επιθετικός.

Γρίπη ή κορονοϊός; Συμπτώματα και διαφορές

Συμπτώματα της γρίπης

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με υψηλός πυρετός (από 38,5°C μέχρι και 40°C), ανεξαρτήτως ηλικίας του ασθενούς. Ο πυρετός συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες.

Πόνοι

Η γρίπη όχι μόνο προκαλεί πονοκέφαλο, αλλά αυτός μπορεί να εκδηλωθεί απότομα και να είναι έντονος. Συνηθισμένοι είναι επίσης οι μυϊκοί πόνοι, που συνήθως είναι έντονοι. Πονόλαιμος εκδηλώνεται μερικές φορές.

Κόπωση

Η γρίπη προκαλεί συχνά έντονο αίσθημα κόπωσης, που μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερες εβδομάδες. Προκαλεί επίσης έντονη εξάντληση, που εκδηλώνεται αιφνιδίως και μπορεί να είναι πολύ έντονη.

Βήχας και συνάχι

Ο βήχας στο κοινό κρυολόγημα είναι μέτριας βαρύτητας και παροξυσμικός. Στη γρίπη, συνήθως είναι έντονος.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού

Τα πιο κοινά συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο πυρετός – πάνω από 37,8C – ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια.

Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Η γρίπη είναι μία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και ενέχει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, ιδίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Απευθυνθείτε αμεσως στο γιατρό σας αν έχετε:

Υψηλό και παρατεινόμενο πυρετός

Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή

Μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία

Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος

Λιποθυμικά επεισόδια σύγχυση

Πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

Επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κ.λπ.)

Διαβάστε επίσης 

Το φάρμακο του σκανδάλου έχει γενόσημο, η Ζωή αποφεύγει Μάκη και η Θεανώ αλλοτριώνεται

Ένας στους 10 νοσηλευόμενους με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη – Συνεργασία ΙΣΝ και CLEO για τον έλεγχο του προβλήματος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.