Μειωμένος κίνδυνος για εκδήλωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου για όσους εμβολιάζονται έναντι της γρίπης

Τα αποτελέσματα μίας μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης με στόχο τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ εμβολιασμού έναντι του ιού της γρίπης και της εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Lancet Public Health (με δείκτη απήχησης 72,4).

To άρθρο αυτό σχολιάστηκε με ανάλογη δημοσίευση στο ίδιο περιοδικό από τον Καθηγητή Νευρολογίας και Διευθυντή της Β’ Νευρολογικής Κλινικής Γεώργιο Τσιβγούλη και τη Νευρολόγο Λίνα Παλαιοδήμου.

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη σε πληθυσμιακό επίπεδο στην Αλμπέρτα του Καναδά, όπου οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία καταγραφής από ασφαλιστικά δεδομένα 4.141.209 ενήλικων κατοίκων της περιοχής για περίπου δέκα χρόνια (2009-2018).

Η συσχέτιση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και του εμβολίου της γρίπης

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η εκδήλωση ΑΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, του αιμορραγικού ΑΕΕ και του παροδικού ισχαιμικού ΑΕΕ, και η πιθανή συσχέτιση των ΑΕΕ με τον πρόσφατο εμβολιασμό έναντι του ιού της γρίπης (χορήγηση εμβολίου εντός των προηγούμενων 6 μηνών).

Από την ανάλυση των δεδομένων και έπειτα από τη στάθμιση γνωστών παραγόντων κινδύνου για ΑΕΕ (ηλικία, φύλο, άλλες συννοσηρότητες, κοινωνικό-οικονομική κατάσταση) προέκυψε ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 22.5% [σχετικός στιγμιαίος κίνδυνος (hazard ratio) 0,775 (95% διάστημα εμπιστοσύνης: 0,757–0,793)]. Μάλιστα, η μείωση αυτή του κινδύνου αφορούσε και τα ισχαιμικά ΑΕΕ και τα αιμορραγικά ΑΕΕ, αλλά και τα παροδικά ισχαιμικά ΑΕΕ. Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί ότι και οι υποτροπές των ΑΕΕ σε ασθενείς που ήδη είχαν προηγούμενο ιστορικό φάνηκε να μειώνονται έπειτα από τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης.

Επιπλέον, ο τακτικός ετήσιος εμβολιασμός έναντι της γρίπης φάνηκε να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τα άτομα που εμβολιάστηκαν μόνο μία φορά. Αυτή η παρατήρηση υπέρ της δοσοεξαρτώμενης προστατευτικής δράσης του εμβολιασμού αποτελεί ένα στοιχείο υπέρ της ενδεχόμενης αιτιολογικής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και μείωσης των ΑΕΕ. Βέβαια αυτό μένει να διευκρινιστεί περαιτέρω σε κλινικές μελέτες που θα σχεδιαστούν με αυτό το σκοπό.

Ανάλογες συσχετίσεις μεταξύ του εμβολιασμού έναντι της γρίπης και της μειωμένης εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου αλλά και της νοσηλείας λόγω καρδιαγγειακής νόσου έχουν αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες στο παρελθόν. Είναι η πρώτη φορά που μία μεγάλη μελέτη πληθυσμιακού επιπέδου αποδεικνύει ότι ο τακτικός εμβολιασμός έναντι της γρίπης προστατεύει και έναντι της εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στο γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης

Ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων που έγινε λήπτης, ο νοσηλευτής – αναμορφωτής και η καρδιά χοίρου

Τι θα γίνει φέτος με τη γρίπη; Θα φέρει νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.