Πόνος στον μαστό: Πότε πρέπει να ανησυχήσω

Ο πόνος στο μαστό θεωρείται φυσιολογικός και τα αίτια που τον προκαλούν είναι πολλά και διαφορετικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές κατά τον κύκλο της περιόδου, την εγκυμοσύνη, την εφηβεία και το θηλασμό.

Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση.

Αίτια

Κάποιος βαθμός ευαισθησίας στο μαστό είναι φυσιολογικός. Η δυσφορία μπορεί να προκαλείται από ορμονικές μεταβολές που οφείλονται σε:

  • Εμμηνόπαυση (εκτός και εάν μια γυναίκα λαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης)
  • Εμμηνορρυσία και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή κύστη ωοθήκης
  • Εγκυμοσύνη – η ευαισθησία στο μαστό τείνει να είναι περισσότερο κοινή στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και σε γυναίκες που μένουν έγκυες σε μικρή ηλικία
  • Εφηβεία

Αμέσως μετά τον τοκετό, οι μαστοί σας μπορεί να διογκωθούν με γάλα. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και συνήθως συνοδεύεται από διόγκωση. Εάν υπάρχει μια ερυθρή περιοχή, καλέστε το γιατρό σας. Ο ίδιος ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνο.

Άλλα κοινά αίτια του πόνου στο μαστό περιλαμβάνουν

  • Αλκοολισμό με ηπατική βλάβη
  • Τραυματισμό
  • Λοίμωξη του μαζικού ιστού (μαστίτιδα)

Οι ινοκυστικές μεταβολές του μαστού αποτελούν επίσης ένα κοινό αίτιο πόνου στο μαστό. Ο ινοκυστικός μαστός περιέχει μικρά ογκίδια που τείνουν να είναι περισσότερο ευαίσθητα μόλις πριν την έμμηνο ρύση σας.

Συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο στο μαστό, όπως τα σκευάσματα δαχτυλίτιδας (φάρμακο για την καρδιά), η μεθυλντόπα (για υπέρταση), η σπιρονολακτόνη, συγκεκριμένα διουρητικά, το Anadrol και η χλωροπρομαζίνη.

Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μαστό εάν το επώδυνο φλυκταινώδες εξάνθημα εμφανιστεί στο δέρμα του μαστού.

Αντιμετώπιση

Οι γυναίκες με επιμένοντα πόνο στους μαστούς θα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό, ο οποίος θα αποφασίσει εάν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις. Όταν τελικά αποφασιστεί ότι ο πόνος δεν σχετίζεται με κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες:

  1. Χορήγηση απλών παυσίπονων, όπως παρακεταμόλη, ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφένη, η λορνοξικάμη κ.α. Γυναίκες με πιο ισχυρό πόνο που είναι ανθεκτικός στα απλά παυσίπονα μπορεί να χρειαστούν ισχυρότερα παυσίπονα που χορηγούνται με ειδική συνταγή.
  2. Μείωση της δόσης ή και διακοπή των φαρμάκων που πιθανώς λαμβάνει η γυναίκα και που περιέχουν οιστρογόνα (μετά από συζήτηση με το γιατρό).
  3. Καθημερινή χρήση ειδικών στηθόδεσμων που στηρίζουν τους μαστούς (αθλητικού τύπου).
  4. Ασκήσεις του αυχένα και του θώρακα, όταν ο πόνος οφείλεται σε μυοσκελετικά αίτια.

Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να βοηθήσει, η αλλαγή της διατροφής ή η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως π.χ η ελάττωση της χρήσης καφεΐνης, ή η χορήγηση εκχυλίσματος νυχτολούλουδου.

Συγκεκριμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο μαστό. Εάν έχετε λοίμωξη στο μαστό, μπορεί να χρειάζεστε αντιβιοτικά. Κοιτάξτε για συμπτώματα λοίμωξης όπως ερυθρότητα στην περιοχή, έκκριμα από τη θηλή ή πυρετό.

Εάν έχετε ένα τραυματισμό στο μαστό, εφαρμόστε άμεσα μια κρύα κομπρέσα όπως μια παγοκύστη (τυλιγμένη σε μία πετσέτα – όχι άμεσα στο δέρμα) για 15 με 20 λεπτά. Πάρτε ένα απλό παυσίπονο χάπι, για να μειώσετε την πιθανότητα να αναπτύξετε επίμονο πόνο ή οίδημα στο μαστό.

Καλέστε το γιατρό σας εάν

  1. Έχετε έκκριμα από τις θηλές
  2. Γεννήσατε την προηγούμενη εβδομάδα και οι μαστοί σας είναι διογκωμένοι ή σκληροί
  3. Σημεία λοίμωξης του μαστού, όπως τοπική ερυθρότητα, πρήξιμο ή πυρετό
  4. Προσέξατε έναν νέο όγκο που συσχετίζεται με πόνο που δεν φεύγει μετά την έμμηνο ρύση σας.
  5. Έχετε επίμονο, ανεξήγητο πόνο στο μαστό

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.