Στροφή των καπνιστών σε προϊόντα θέρμανσης καπνού – Ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά καπνού

Αργή, αλλά σταθερή μείωση, καταγράφει ο αριθμός των καπνιστών με παραδοσιακό τσιγάρο ανά τον κόσμο, περιοριζόμενος από το 1,4 δισ. το 2000 στο 1,1 δισ. σήμερα. Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η περαιτέρω μείωση του κατά 30% έως το 2025. Στον αντίποδα, η παγκόσμια αγορά προϊόντων θέρμανσης καπνού, σημειώνει συνεχή ανάπτυξη.

Παράλληλα, και λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα της Philip Morris, οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν σε σημαντικό ποσοστό αυτήν τη νέα στρατηγική, καθώς για το 2021 τα καθαρά έσοδα από smoke-free προϊόντα έφτασαν στο 29,1% του συνόλου, την ώρα που η εταιρεία προβλέπει ότι έως το 2025 το 50% των εσόδων θα προέρχεται από προϊόντα χωρίς καύση (θερμαινόμενα προϊόντα καπνού-IQOS).

Οι χρήστες του IQOS, υπολογίζονται παγκοσμίως σε 21,2 εκατ., εκ των οποίων τα 15 εκατ. σταμάτησαν το κάπνισμα και άρχισαν τη χρήση θερμαινόμενων προϊόντων καπνού. Μάλιστα, στην Ελλάδα, το μερίδιο αγοράς, ξεπερνά, το 15%, καθιστώντας τη χώρα μας μία από τις πιο πετυχημένες αγορές, από τις συνολικά 70 όπου κυκλοφορεί.

«Η δέσμευση της PMI για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, αντικαθιστώντας τα τσιγάρα με καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, εναλλακτικές, για εκείνους τους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα, είναι ένα τολμηρό όραμα. Όπως συμβαίνει με κάθε πρωτοπορία, η αλλαγή πρέπει να εξηγηθεί. Στον κλάδο αντιμετωπίζουμε συχνά κριτική που έχει έντονο σκεπτικισμό και λανθασμένη πληροφόρηση, και βασίζεται σε ελλιπή πληροφόρηση», υπογράμμισε στο πλαίσιο παρουσίασης των πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (Cube) στην Ελβετία, ο Tommaso Di Giovanni, Vice President Global Communications, Philip Morris International.

Tommaso Di Giovanni, Vice President Global Communications, Philip Morris International.

Ο πολυεθνικός όμιλος έχει θέσει ως στόχο, τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ενήλικοι καπνιστές έως το 2025 να έχουν στραφεί σε εναλλακτικά της νικοτίνης προϊόντα και να έχουν σταματήσει το κάπνισμα. Μάλιστα, για την επίτευξή του από το 2008 μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 9 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των προϊόντων.

Η Philip Morris, είναι η πρώτη εταιρεία, που επένδυσε σημαντικά ποσά για την παραγωγή προϊόντων θέρμανσης καπνού, δυνητικά μειωμένου κινδύνου για τους καπνιστές.
Απασχολεί παγκοσμίως 900 ερευνητές, εκ των οποίων οι 400 στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (Cube) στην Ελβετία, εκεί όπου βρέθηκε το HealthStories και κατέγραψε τις νέες εξελίξεις. Ο πολυεθνικός κολοσσός έχει επενδύσει πάνω από 9 δισ. στα συγκεκριμένα προϊόντα και κατέχει την 45η θέση σε πατέντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (Cube) στην Ελβετία,

Στροφή των καπνιστών σε προϊόντα θέρμανσης καπνού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στους εκπροσώπους του τύπου, ο Tommaso Di Giovanni, το ένα τρίτο των καπνιστών παγκοσμίως έχει αποφύγει το παραδοσιακό τσιγάρο, επιλέγοντας προϊόν θέρμανσης καπνού. Εκτιμάται δε πως, 13 εκατομμύρια καπνιστές έχουν επιλέξει συγκεκριμένα το προϊόν της εταιρείας, έχοντας αφήσει τελείως πίσω τους το τσιγάρο. Από αυτούς, οι 450.000 είναι στην Ελλάδα, η οποία είναι τέταρτη πρωτεύουσα στην Ευρώπη σε χρήση του προϊόντος θέρμανσης καπνού της Philip Morris, υπογράμμισε ο Tommaso Di Giovanni.

Η συμβολή των προϊόντων χωρίς καύση στη δημόσια υγεία

Από την πλευρά της, η Dr. Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement της PMI, σημείωσε ό,τι τα στοιχεία από έρευνες -τόσο της ΡΜΙ όσο και ανεξάρτητων φορέων σε διάφορες χώρες του κόσμου- είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τη συμβολή των προϊόντων χωρίς καύση στη δημόσια υγεία και την οριστική απομάκρυνση από το παραδοσιακό τσιγάρο.

Επεσήμανε πως είναι σημαντικά τα επιδημιολογικά στοιχεία που πλέον συγκεντρώνονται από χώρες ευρείας κυκλοφορίας των προϊόντων μη καύσης, όπως η Ιαπωνία. Μια μελέτη (M. Cummings et al, 2020) που αναφέρεται στην Ιαπωνία, καταγράφει μείωση των καπνιστών και πιο συγκεκριμένα, των πωλήσεων τσιγάρων σε ποσοστό 44% τα πέντε τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι η μείωση πωλήσεων τσιγάρων διεθνώς είναι της τάξης του 1% ετησίως, μια μείωση 44% σε μια πενταετία θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετική επιτυχία.

Dr. Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement της PMI,

Σημαντικά επίσης, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε αναφορικά με τις νοσηλείες λόγω ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα στην Ιαπωνία (ΧΑΠ, ισχαιμικά επεισόδια κ.ά.) για τα έτη 2013-2020.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμενόταν ανοδική πορεία στις νοσηλείες, όμως από το 2017 τα πραγματικά στοιχεία ήταν εντελώς διαφορετικά: οι νοσηλείες μειώθηκαν σημαντικά. Παρότι τα στοιχεία αυτά αφορούν το σύνολο των νοσηλειών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν άλλα ατομικά στοιχεία των ασθενών – καπνιστών, ωστόσο αποτελούν μία πολύ θετική ένδειξη της παρουσίας και της πιθανής επίδρασης των προϊόντων μη καύσης στη μείωση των νοσηλειών. Μάλιστα, όπως σημείωσε, συνολικά 13,2 εκατ. χρήστες του προϊόντος της ΡΜΙ που θερμαίνει και δεν καίει τον καπνό, έχουν απομακρυνθεί τελείως από το παραδοσιακό τσιγάρο.

Μετασχηματισμός

Η Παπαστράτος ήταν μία από τις πρώτες θυγατρικές στο παγκόσμιο δίκτυο της PMI που ξεκίνησε το ταξίδι για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, με στόχο να αποτελέσει μέρος μιας μεγαλύτερης και πιο σημαντικής αλλαγής. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας ήταν εντυπωσιακός, δεδομένης της μακράς ιστορίας δεκαετιών που είχε στον κλάδο της παραγωγής προϊόντων καπνού.

Το 2016 λανσαρίστηκε στην ελληνική αγορά το πρώτο, μη καιόμενο, προϊόν θέρμανσης καπνού, το IQOS.

To 2018 η εταιρεία, μετά από 87 χρόνια, σταμάτησε να παράγει τσιγάρα, και – μέσα από μια μεγάλη επένδυση- το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο έγινε ένα από τα τρία εργοστάσια παγκοσμίως που παρήγαγαν αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS.

Η εταιρεία το 2021, με αφορμή τα 90 χρόνια της, ανακοίνωσε και νέα μεγάλη επένδυση για το εργοστάσιο της προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή των προϊόντων νέας γενιάς για το IQOS.

Σημειώνεται πως, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότεροι από 450.000 IQOS χρήστες. Το 65% των καθαρών εσόδων της εταιρείας στην Ελλάδα προέρχεται σήμερα από τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα και ο στόχος είναι, όπως προκύπτει από τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξής, έως το 2023 το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 75%.

Διαβάστε επισης 

Ανησυχεί η αύξηση σε εισαγωγές και σε διασωληνώσεις, ποια ηλικιακή ομάδα γεμίζει τις ΜΕΘ

Μελέτη: Χρήστες ναρκωτικών ουσιών κινδυνεύουν από καρδιακή αρρυθμία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.