Μελέτη: Χρήστες ναρκωτικών ουσιών κινδυνεύουν από καρδιακή αρρυθμία

Από καρδιακή αρρυθμία κινδυνεύουν οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκρέγκορι Μάρκους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, έγινε σε βάθος 11 ετών και αφορούσε συνολικά 23,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν ένα εκατομμύριο (το 4,2%) διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή στη διάρκεια της μελέτης.

Μεταξύ των ναρκωτικών ουσιών που εξετάστηκαν, τον μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής -σχεδόν διπλάσιο (αύξηση 86%)- έχουν οι μεθαμεταμφίνες και ακολουθούν κατά σειρά τα οπιοειδή (αύξηση 74%), η κοκαΐνη (61%) και η κάνναβη (35%). Όσοι έκαναν χρήση δύο ή περισσότερων ειδών ναρκωτικών ουσιών, είχαν κατά 63% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με τους χρήστες μόνο μιας κατηγορίας ναρκωτικών.

Καρδιακή αρρυθμία και ναρκωτικές ουσίες 

«Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη μακράς διαρκείας μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ μεθαμεταμφινών, κοκαΐνης, οπιοειδών, κάνναβης και της κολπικής μαρμαρυγής. Και τα τέσσερα είδη ναρκωτικών βρέθηκαν να σχετίζονται με μεγαλύτερους κινδύνους εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, σε σχέση με τους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης. Αυτό δείχνει ότι η αποφυγή αυτών των ουσιών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εν λόγω αρρυθμίας», δήλωσε ο δρ Μάρκους.

Ο ίδιος επεσήμανε -λαμβάνοντας υπόψη την τάση νομιμοποίησης της κάνναβης διεθνώς- ότι «μολονότι η αύξηση κινδύνου είναι σχετικά μικρότερη για την κάνναβη, παρόλα αυτά και αυτή σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα νέας διάγνωσης κολπικής μαρμαρυγής και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης, που αυξάνουν τον κίνδυνο για αρρυθμία κατά 26% και 24% αντίστοιχα.

Η κάνναβη ενέχει σχεδόν παρόμοιο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή με το τσιγάρο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας κατά 32%».

Πρόσθεσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «σε μια ανάλυση άνευ προηγουμένου σε μέγεθος δείγματος, δείξαμε σαφώς ότι τα παράνομα ναρκωτικά ενέχουν σημαντικά μεγαλύτερους κινδύνους για κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Διαβάστε επίσης 

Έρχεται κτιριακή αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας – Σύμβαση υπ. Υγείας – ΤΑΙΠΕΔ

Ιός Δυτικού Νείλου: 26 θάνατοι και 282 κρούσματα στη χώρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.