Ιός Δυτικού Νείλου: 26 θάνατοι και 282 κρούσματα στη χώρα

Ακόμα 4 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δηλωμένων περιπτώσεων σε 282. Οι ασθενείς που πέθαναν από επιπλοκές της λοίμωξης που προκάλεσε τσίμπημα κουνουπιού είναι,σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όπως και τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, 26. Αυτή την περίοδο 6 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 8 σε απλούς θαλάμους νοσηλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε 1 κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ  αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

“Από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 18/10/2022 (ώρα 11.00), έχουν διαγνωστεί συνολικά διακόσια ογδόντα δύο (282) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν ογδόντα τρία (183) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ενενήντα εννέα (99) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα (18/10/2022, ώρα 11.00), διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα (4) νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί είκοσι έξι (26) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 61 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη). Τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων)”.

Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις εξής Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες: Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Σερρών), Θεσσαλίας (Λάρισας και Τρικάλων), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλας και Δράμας), Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδας και Ευβοιας) Ιονίων Νήσων (Λευκάδας).

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τα κουνούπια. Όταν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια τσιμπήσει ένα άτομο, τότε το άτομο αυτό μολύνεται. Τα κουνούπια μεταφέρουν τα υψηλότερα ποσά του ιού στις αρχές του φθινοπώρου. Γι αυτό και το ποσοστό της ασθένειας αυξάνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος μειώνεται καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και τα κουνούπια εξαφανίζονται.

Ιός Δυτικού Νείλου – Συμπτώματα 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων (περίπου 80%) που μολύνονται από το ιό παραμένουν ασυμπτωματικά. Όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και πιθανό να παρουσιάσουν τα πιο κάτω:

• Κοιλιακός πόνος
• Διάρροια
• Πυρετός
• Πονοκέφαλος
• Έλλειψη όρεξης
• Μυϊκοί πόνοι
• Ναυτία
• Εξάνθημα
• Πονόλαιμος
• Διόγκωση των λεμφαδένων
• Έμετος

Σπάνια ο ιός μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα οπότε το παιδί μπορεί να παρουσιάσει τα πιο κάτω συμπτώματα:
Σύγχυση, απώλεια της συνείδησης ή κώμα, μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία του αυχένα.

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 55.242 κρούσματα, 107 θάνατοι και 74 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

Σε ανοδική πορεία τα λύματα – Αυξάνονται τα κρούσματα της «Κένταυρος»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.