Ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με την παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Το υπερβολικό σωματικό λίπος επιβαρύνει τα οστά και τα όργανα.Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή υψηλότερο. Το να υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου όπως η παχυσαρκία, δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστούν τα ακόλουθα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, αυξάνονται οι πιθανότητές για την ανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων από αυτά.

Ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με την παχυσαρκία

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι η πρώτη ασθένεια που έρχεται στο μυαλό της Christine Allen, R.D., υπεύθυνη κλινικής διατροφής στο πανεπιστήμιο του Maryland Shore Regional Health, στο Easton, MD, όταν σκέφτεται την παχυσαρκία. Όπως λέει στο healthcentral.com, «Ο διαβήτης τύπου 2 συμβαίνει όταν υπάρχει ένας συνδυασμός ανεπαρκούς ποσότητας παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας μαζί με αντίσταση στην ινσουλίνη», λέει. Δυστυχώς, ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνεται με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η παχυσαρκία επηρεάζει τόσο την έκκριση ινσουλίνης όσο και τη δράση της ινσουλίνης.

Κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία έχουν κατάθλιψη. Ορισμένες μελέτες μάλιστα, έχουν διαπιστώσει ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Η παχυσαρκία και η κατάθλιψη είναι διαταραχές με υψηλό επιπολασμό και εξαιρετική επίδραση στην παγκόσμια νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία μπορεί συχνά να αντιμετωπίζουν διακρίσεις με κριτήριο το μέγεθος του σώματός τους.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης ή σε έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο διαδεδομένες σε άτομα με παχυσαρκία. Με την πάροδο του χρόνου, οι λιπαρές εναποθέσεις μπορεί να συσσωρευτούν στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα.

Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν υψηλότερη από το φυσιολογικό αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), τριγλυκερίδια και σάκχαρο στο αίμα, τα οποία συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Οι στενωμένες αρτηρίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή. Οι θρόμβοι αίματος σε στενές αρτηρίες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί συσχέτισης της παχυσαρκίας με τις διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος. Το κοιλιακό λίπος παράγει ορμόνες που αυξάνουν την τάση των αρτηριών. Παράλληλα η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται με την ενεργοποίηση του συμπαθητικού συστήματος, το οποίο προκαλεί:

αύξηση της αρτηριακής πίεσης,

αύξηση της καρδιακής συχνότητας και

ινσουλινοαντίσταση, που αυξάνει την τάση στα αγγεία.

Οστεοαρθρίτιδα

Κοινή ασθένεια που αναπτύσσεται όταν οι αρθρώσεις αποτυγχάνουν να διατηρήσουν τη φυσιολογική τους δομή, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία στις κινήσεις.

Η παχυσαρκία εντείνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει τουλάχιστον στην μείωση των πόνων στις αρθρώσεις

Υπνική άπνοια

Ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην υπνική άπνοια είναι η παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Sleep Medicine and Disorders.

Αφενός η παχυσαρκία προκαλεί υπνική άπνοια μέσω εναπόθεσης λίπους στις ανώτερες αναπνευστικές οδούς, μεταβολές στη λειτουργία των ανώτερων αεραγωγών και μεταβολές στους μηχανισμούς του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που ρυθμίζουν τον αναπνευστικό τόνο.

Αφετέρου το ίδιο το σύνδρομο της άπνοιας επιδεινώνει την παχυσαρκία μέσω μεταβολών που αφορούν την ποιότητα ζωής, όπως είναι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, με επακόλουθο τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας και την αύξηση της όρεξης για επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και συνοδεύεται από αντίσταση στη λεπτίνη, που προδιαθέτει σε αύξηση του σωματικού βάρους ιδιαίτερα στους ασθενείς με υπνική άπνοια.

Υπολογίζεται ότι το 70% των ατόμων υπνική άπνοια είναι παχύσαρκοι, το 40% των παχύσαρκων ανθρώπων παρουσιάζουν σημαντική άπνοια κατά τον ύπνο και ότι για κάθε 10% αύξησης του σωματικού βάρους αυξάνεται 6 φορές η πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας, λέει η Allen.

Ηπατική νόσος

Η ηπατοπάθεια από εναπόθεση τριγλυκεριδίων στο ήπαρ ασθενών που δεν είχαν ιστορικό χρήσης αλκοόλ ή άλλου τύπου χρόνιας ηπατοπάθειας ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες.

Σήμερα η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των συστημάτων υγείας παγκοσμίως και ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

Η ΜΑΛΝΗ αποτελεί σημαντική αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας, που μπορεί να εξελιχθεί σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο, σε κίρρωση του ήπατος, και σε τελικού σταδίου ηπατική ανεπάρκεια, ενώ η παρουσία της θεωρείται ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σήμερα η ΜΑΛΝΗ και η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα αναγνωρίζονται κυρίως ως η ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου.

Μεταβολικό Σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που σχετίζονται με πολύ υψηλό ΔΜΣ, λέει ο Dr. Len Horovitz MD. Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει μεταβολικό σύνδρομο εάν έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων. Το να έχετε μόνο ένα από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο ή παχυσαρκία, αλλά όταν τα συμπτώματα ομαδοποιούνται – και ειδικά όταν περιλαμβάνουν μεγάλη περίμετρο μέσης – ο κίνδυνος τόσο για παχυσαρκία όσο και για επιπλοκές όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις είναι αυξήθηκε.

Τα καλά νέα για την παχυσαρκία και την υγεία

Η ανάγνωση για τις συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να είναι δυσάρεστη. Αλλά υπάρχουν καλά νέα: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους σας και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Για παράδειγμα, η απώλεια μόλις 5% έως 10% του βάρους σας μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τον δρ Horovitz.

Διαβάστε επίσης 

Η μαχητική Ματίνα, η πελαγωμένη Νάντια, και ο “γάτος” Βαλτάς

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη Lavipharm – Στο χαρτοφυλάκιο νέο φάρμακο για τη στύση

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.