Ιός Δυτικού Νείλου: 278 συνολικά κρούσματα – 7 ασθενείς σε ΜΕΘ

Άλλα δέκα νέα κρούσματα με τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε 278. Οι θάνατοι από επιπλοκές του ιού Δυτικού Νείλου είναι 26, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αυτή τη στιγμή 14 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με τους 7 να δίνουν μάχη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δέκα νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι σήμερα 11/10/2022 (ώρα 11.00), έχουν διαγνωστεί συνολικά 278 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 180 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 98 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα (11/10/2022, ώρα 11.00), διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 10 νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εξαιτίας τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού.

Έχουν καταγραφεί 26 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 61 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη).

Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Διαβάστε επίσης

Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά long COVID με συμπτώματα που διαρκούν 1 χρόνο

Τροφές με την σούπερ βιταμίνη Κ – Βρέθηκε ότι αναστέλλει τον κυτταρικό θάνατο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.