Τροφές με την σούπερ βιταμίνη Κ – Βρέθηκε ότι αναστέλλει τον κυτταρικό θάνατο

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη Κ λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, αναστέλλοντας αποτελεσματικά τον φερροπτωτικό κυτταρικό θάνατο.

Η φερρόπτωση (ferroptosis) είναι ένας τύπος κυτταρικού θανάτου, όπου ο κυτταρικός σίδηρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και χαρακτηρίζεται από την οξειδωτική διάσπαση των κυτταρικών μεμβρανών.

Τα τελευταία χρόνια, η φερρόπτωση έχει συνδεθεί με μια σειρά από ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η οξεία βλάβη οργάνων. Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η θεραπεία με βιταμίνη Κ μπορεί να είναι ένας νέος, αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών που σχετίζονται με τη φερρόπτωση.

Η βιταμίνη Κ και ο κυτταρικός θάνατος

Η πρόληψη της φερρόπτωσης θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία πολλών εκφυλιστικών ασθενειών, και γι αυτό τον λόγο νέοι μηχανισμοί και ενώσεις που ρυθμίζουν τη φερρόπτωση έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον δρ. Eikan Mishima και τον δρ. Marcus Conrad από το Ινστιτούτο Μεταβολισμού και Κυτταρικού Θανάτου στο Helmholtz Munich, μαζί με συνεργάτες από το πανεπιστήμιο Tohoku (Ιαπωνία), το πανεπιστήμιο της Οττάβα (Καναδάς) και το Τεχνικό πανεπιστήμιο της Δρέσδης (Γερμανία), μελέτησαν συστηματικά μια σειρά από βιταμίνες που απαντώνται στη φύση, καθώς και τα παράγωγά τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Nature.

«Παραδόξως, εντοπίσαμε ότι η βιταμίνη Κ, συμπεριλαμβανομένης της φυλλοκινόνης (βιταμίνη Κ1) και της μενακινόνης-4 (βιταμίνη Κ2), είναι σε θέση να σώσει αποτελεσματικά κύτταρα και ιστούς από το να υποστούν φερρόπτωση», εξήγησε ο δρ. Eikan Mishima, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τροφές με βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων, σύμφωνα με το webmd.com και κάποιες περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Πολλά πράσινα λαχανικά έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες θα βρείτε στα πράσινα φυλλώδη, όπως μαρούλι και μπρόκολο. Μισό φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο περιέχει το 442% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας.

Γογγύλια
Τα βρασμένα μετά από κατάψυξη γογγύλια μπορούν να αποδώσουν 426 μικρογραμμάρια σε μισό φλιτζάνι.

Σπανάκι
Ένα φλιτζάνι σπανάκι παρέχει περισσότερη από τη συνιστώμενη συνολική ποσότητα βιταμίνης Κ που χρειάζεστε την ημέρα.

Λάχανο
Το ωμό λάχανο περιέχει 176 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ ανά μερίδα ενός φλιτζανιού.

Χυμός καρότου
Ο χυμός καρότου παρέχει μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμίνης Κ. Για καλύτερη πρόσληψη βιταμίνης Κ προσθέστε χυμό καρότου και σπανάκι σε ένα smoothie.

Σογιέλαιο
Το σογιέλαιο είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ. Προσφέρει πάνω από το ένα πέμπτο της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας με μία μόνο κουταλιά της σούπας.

Κρέας οργάνων
Η μενακινόνη (βιταμίνη Κ2) βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης

Κ. Μητσοτάκης: Με συγκλονίζει ότι 1 στα 5 παιδιά αδιαφορεί για καθημερινές δραστηριότητες λόγω εξάρτησης από τα κινητά

Η καρδιολόγος που μετέτρεψε απλές ελληνικές πρώτες ύλες σε νανοκαλλυντικά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.