Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει την ανταπόκριση στο εμβόλιο του κορονοϊού

Σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, η παχυσαρκία θεωρήθηκε παράγοντας υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο και θάνατο από Covid-19.

Πρόσφατη αναφορά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) περιγράφει αυτή τη συσχέτιση με αριθμούς.

Ανάλυση δεδομένων από 150.000 ενήλικες νοσηλευόμενους με Covid-19 στις ΗΠΑ, υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και θανάτου αυξάνεται σε συνάρτηση με τον υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε παχύσαρκα άτομα ηλικίας νεότερα των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν ιδιαίτερα αυξημένος σε άτομα με βαριά παχυσαρκία. Για παράδειγμα οι ασθενείς με ΔΜΣ 40 έως 44,9 είχαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 45 είχαν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο, 16%.

Συγκριτικά με τους ασθενείς με φυσιολογικό ΔΜΣ, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο διασωλήνωσης.

Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 8% υψηλότερος με ΔΜΣ 30 έως 34.9 και 61% υψηλότερος σε ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 45.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανοί λόγοι είναι η χρόνια φλεγμονή και η διαταραχή της πνευμονικής λειτουργίας που συνοδεύουν το αυξημένο σωματικό βάρος.

Διαφορετική μεταδοτικότητα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος και η ηλικία, πιθανόν να αυξάνεται και η ευκολία μετάδοσης του ιού. Αυτό γιατί τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά εκπνέουν περισσότερα σταγονίδια.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα εκπνεόμενα σωματίδια σε 194 άτομα σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ. Ο αριθμός τωνσταγονιδίων ήταν σημαντικά μικρότερος στην ομάδα ατόμων με το χαμηλότερο ΔΜΣ και τη νεώτερη ηλικία συγκριτικά με την ομάδα ατόμων με το υψηλότερο γινόμενο ΔΜΣ και ηλικία.

Διαφορετική ανταπόκριση στο εμβόλιο

Άλλη πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία (όπως και η προχωρημένη ηλκία) μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απάντηση στο εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στην εν λόγω μελέτη συμπεριελήφθηκαν 248 Ιταλοί υγειονομικοί οι οποίοι έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου της ΒioNTech-Pfizer. Ποσοστό 99,5% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν ανοσολογική απάντηση επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ένα μόνο άτομο δεν ανέπτυξε ανοσία και κανένας δεν βρέθηκε θετικός στον ιό SARS-CoV-2.

Ο τίτλος αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν σημαντικά υψηλότερος στα άτομα νεότερης ηλικίας, στις γυναίκες και στα άτομα με φυσιολογικό ή χαμηλό ΔΜΣ, σε σύγκριση με τους πιο ηλικιωμένους, τους άνδρες και όσους είχαν υψηλό ΔΜΣ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατόπιν όλων των παραπάνω, στην κλινική πράξη, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών με Covid-19, ο παράγοντας παχυσαρκία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Διαβάστε επίσης

Lockdown και παιδική παχυσαρκία: ο κίνδυνος καραδοκεί

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 2021: Σεβασμός και ίση μεταχείριση για κάθε σώμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.