Αυθεντική αναβίωση του Όρκου του Ιπποκράτη στην Παβία

Περηφάνια, χαρά και συγκίνηση επικράτησαν κατά την ειδική τελετή αναπαράστασης του “αυθεντικού” όρκου του Ιπποκράτη στο θέατρο Φρασκίνι του Πανεπιστημίου στην Παβία.

Η τελετή διεξήχθη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και του Προέδρου κ. Γιώργου Πατούλη, Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής.

Ενενήντα τρεις νέοι και νέες ιατροί, που αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβία παρέλαβαν μαζί με το πτυχίο τους τον πάπυρο με τον όρκο του πατέρα της Ιατρικής στα αρχαία ελληνικά μετά την τελετή απόδοσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη, που αναπαρέστησαν ντυμένοι και ντυμένες στις αυθεντικές στολές με τις οποίες αποδίδεται ο όρκος στο Ασκληπιείο της Κω.

Αυθεντική αναβίωση του Όρκου του Ιπποκράτη στην Παβία4
Αυθεντική αναβίωση του Όρκου του Ιπποκράτη στην Παβία

Ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος συμμετέχει στις επίσημες τελετές του Ασκληπιείου, αναπαρέστησε τον Ιπποκράτη στην τελετή της Παβίας, ενώ οκτώ νεαρές φοιτήτριες και μαθήτριες ντύθηκαν ιέρειες με άμφια για το δρώμενο της αυθεντικής αναβίωσης του όρκου του Ιπποκράτη.

Ο θεσμός της αναβίωσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και αφορά στην ορκωμοσία αριστευσάντων και αποφοίτων φοιτητών Ιατρικής των πανεπιστημίων του κόσμου, αλλά και ιατρικών συλλόγων διεθνώς, στο Ασκληπιείο της Κω, όπως και σε Ιατρικές Σχολές του εξωτερικού, στο πλαίσιο της ανάδειξης της οικουμενικότητας της Ιπποκράτειας ιατρικής επιστήμης και ιατρικής σκέψης.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Παβία, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου, Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Δρ. Γιώργος Πατούλης και ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας, κ. Μάρκο Μπενάτσο, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Πάντος, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Κουσκούκης και ο Γενικός γραμματέας κ. Αντώνιος Πολυδώρου έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη για το Πανεπιστήμιο της Παβίας, μιας πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου που επεκτείνεται συμβολικά στις Ιατρικές σχολές της Ευρώπης και του εξωτερικού.

Έγινε επίσης η συμβολική δεντροφύτευση και τοποθετήθηκε ο πλάτανος του Ιπποκράτη στο Βοτανικό κήπο της Παβίας, όπως πραγματοποιείται στις Ιατρικές Σχολές με τις οποίες διασυνδέεται το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, ως ένδειξη της μεταλαμπάδευσης της γνώσης του πατέρα της δυτικής Ιατρικής.

Ο Πρόεδρος ΙΣΑ ΚΑΙ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών, Δρ. Γιώργος Πατούλης απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας, τόνισε την αξία της Ηθικής της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, την οποία μοναδικά αποτυπώνει, όπως είπε, διάμεσου των αιώνων ο όρκος του Ιπποκράτη: «Παρότι μεσολάβησαν τόσοι αιώνες από την καθιέρωσή του, ο Όρκος του Ιπποκράτη συνεχίζει να αποτελεί τον τελειότερο και τον πληρέστερο κώδικα άσκησης της ιατρικής επιστήμης, που αναδεικνύει την ενσυναίσθηση, το ήθος και την αγάπη για τον άνθρωπο, παράλληλα με την δια βίου εκπαίδευση και τελειοποίηση της γνώσης και της Ιατρικής πρακτικής», είπε ο Δρ. Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας προς τους αποφοιτήσαντες ότι πλέον από την εκπαίδευση περνούν στην κλινική πράξη. Τόνισε επίσης προς τους νέους γιατρούς ότι «δημιουργήσαμε το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών για να ενώσουμε την ιατρική κοινότητα, και σήμερα γίνεστε κρίκος της αλυσίδας αυτής, που ενώνει κράτη, πόλεις και ιατρικές σχολές».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ υπογράμμισε ότι ο Ιπποκράτης αντιμετώπισε την πρώτη επιδημία της αρχαιότητας, τον λοιμό της Αθήνας, και περιέγραψε με ακρίβεια την έννοια της επιδημίας στην Ιστορία της Δυτικής Ιατρικής, όπως σύγχρονοι κορυφαίοι επιστήμονες σήμερα στις ομιλίες και δημοσιεύσεις του αναδεικνύουν. Ο Δρ. Γιώργος Πατούλης εξέφρασε βαθύ επιστημονικό σεβασμό στους συνάδελφους Ιταλούς ιατρούς της Λομβαρδίας, που έδωσαν σκληρή μάχη για την σωτηρία της ζωής από την αρχή της σύγχρονης πανδημίας. Προσκάλεσε, τέλος, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Παβίας κ. Κλαούντιο Λισσι, την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Παβίας, και τον κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας κ. Μάρκο Μπενάτσο για την ορκωμοσία των Αρίστων Ιατρών στο Ασκληπιείο της Κω στις 22 Οκτωβρίου.

Μετά το πέρας της τελετής οι αποφοιτήσαντες νέοι γιατροί, καθώς και οι Έλληνες γιατροί της Παβίας παρέλαβαν πάπυρο με τον όρκο του Ιπποκράτη στα αρχαία Ελληνικά.

Ο Α’ αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών κ Κωνσταντίνος Πάντος δήλωσε: «Με χαρά και συγκίνηση βρεθήκαμε σήμερα, η ελληνική αντιπροσωπεία από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, ένα από τα αρχαιότερα και πιο σημαντικά πανεπιστήμια στον τομέα της έρευνας και της ιατρικής για να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους φοιτητές τις αρχές του πατέρα της δυτικής Ιατρικής, Ιπποκράτη, με την ευχή οι νέοι συνάδελφοι να τηρήσουν τον όρκο που έδωσαν να υπηρετούν ανιδιοτελώς και με σεβασμό τον άνθρωπο».

Την εντυπωσιακή τελετή παρακολούθησαν ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Μιλάνο κ. Νικόλας Σάκκαρης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Παβίας, κ. Κλαούντιο Λίσσι, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Παβίας κ. Γιώργος Μπακάγιας.

Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πρόεδρου κ. Γιώργου Πατούλη, προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής για να αποτελέσει τον διεθνή κόμβο για τη διασύνδεση των ιατρών, της Ελλάδας και της Ομογένειας, όπως και διεθνών προσωπικοτήτων της Ιατρικής, ώστε να συμβάλλει στην επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη του παγκόσμιου ιατρικού κεφαλαίου, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εγκαθίδρυση της Ιπποκρατικής αντίληψης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα και την προβολή και αναβίωση της φιλοσοφίας του Ιπποκράτη στο παγκόσμιο ιατρικό στερέωμα.

Διαβάστε επίσης

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Από 14 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού

Η κουζίνα του φοιτητή – Τι χρειάζεται και πως να ψωνίζει έξυπνα στο σούπερ μάρκετ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.