Ευλογιά των πιθήκων: Επιβράδυνση στην Ευρώπη – Πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ

«Ενθαρρυντικές» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τις ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, ζητώντας παράλληλα την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξάλειψη της νόσου στην περιοχή.

«Κάποια ενθαρρυντικά προκαταρκτικά στοιχεία, όπως αυτά που παρατηρήσαμε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και άλλες χώρες υποδηλώνουν ότι η επιδημία μπορεί να επιβραδύνεται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ευλογιά των πιθήκων: Επιβράδυνση στην Ευρώπη

«Οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε. Ωστόσο «για να προχωρήσουμε προς την εξάλειψη (της ασθένειας) στην περιοχή μας, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας άμεσα».

Από τις συνολικά 53 χώρες της περιοχής, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρωσία και χώρες της κεντρικής Ασίας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 22.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 43, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων κρουσμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει μείωση κατά 21% των νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως, έπειτα από τέσσερις συνεχείς εβδομάδες αύξησης.

Για την εξάλειψη της κυκλοφορίας του ιού στην Ευρώπη ο ΠΟΥ συνιστά να διατηρηθούν τα μέτρα επιτήρησης, ο στοχευμένος εμβολιασμός, ο εντοπισμός των επαφών των κρουσμάτων και η ενημέρωση της κοινότητας των ομοφυλόφιλων ανδρών, όπου φαίνεται να κυκλοφορεί κυρίως ο ιός.

Ο Κλούγκε αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου «απουσία εκστρατείας εμβολιασμού, καταφέραμε να μειώσουμε την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων χάρη στην αλλαγή της συμπεριφοράς και στην ενημέρωση των κοινοτήτων».

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στις ΗΠΑ

Τον πρώτο θάνατο από την ευλογιά των πιθήκων κατέγραψαν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τη νόσο στο Τέξας. Ο συγκεκριμένος ασθενής ανήκε στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι από την ευλογιά των πιθήκων, τέσσερις στη Νιγηρία, τρεις στη Γκάνα και δύο στην Ισπανία.Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 18.000. Πάνω από 9 στα 10 είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.

Διαβάστε επίσης 

Ιός Δυτικού Νείλου: 123 κρούσματα και 11 θάνατοι στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 50.579 κρούσματα, 117 διασωληνωμένοι και 202 θάνατοι την εβδομάδα 22-28 Αυγούστου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.