Πώς μοιάζει ο πόνος στα νεφρά και σε ποια σημεία “χτυπάει”

Ο πόνος στα νεφρά, δεν πάντα ο γνωστός κολικός. Εκτός από τον αφόρητο πόνο που μπορεί να προκληθεί από τις πέτρες στα νεφρά, μπορεί και μία λοίμωξη να είναι επώδυνη. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά, επομένως είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για τον πόνο στα νεφρά.

Εάν ένα άτομο αισθάνεται πόνο στο πλευρό ή αισθάνεται ευαισθησία στο κάτω μέρος της πλάτης του, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει πρόβλημα στα νεφρά. Ο πόνος μπορεί να είναι μία συνεχής ενόχληση ή να είναι ξαφνικός και οξύς.

Πού νιώθετε πόνο στα νεφρά;

Ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί πόνο στα νεφρά στο κάτω μέρος του θώρακα, είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά ή και στις δύο πλευρές ταυτόχρονα.

Ο πόνος στα νεφρά μπορεί επίσης να χτυπάει στο μέσο ή το πάνω μέρος της πλάτης ενός ατόμου. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος οπουδήποτε στο ουροποιητικό σύστημα, όπως στην ουροδόχο κύστη.

Πώς είναι ο πόνος στα νεφρά;

Ο πόνος στα νεφρά μπορεί να μοιάζει με συνεχή ήπιο πόνο. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι βασανιστικός και αιχμηρός.

Εάν ένας γιατρός πιέσει ή χτυπήσει απαλά την περιοχή των πλευρών του ατόμου, ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί.

Το πώς αισθάνεται ο πόνος πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την αιτία του. Επίσης, τα άτομα μπορεί να αισθάνονται και να ανταποκρίνονται στον πόνο στα νεφρά διαφορετικά.

Πόνος στην πλάτη

Εάν ένα άτομο αισθάνεται πόνο στη μέση και στο άνω μέρος της πλάτης, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά του.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το περιγράψουν ως πόνο «μαχαιρώματος».

Οι πιο συχνές αιτίες πόνου στα νεφρά που ακτινοβολεί στην πλάτη είναι οι λοιμώξεις και οι πέτρες στα νεφρά.

Μια λοίμωξη των νεφρών μπορεί να έχει ξεκινήσει με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με το medicalnewstoday.com οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν  βασανιστικό πόνο που μοιάζει με σπασμούς, ο κολικός. Αυτός ο πόνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στη βουβωνική χώρα.

Ωστόσο, εάν ο πόνος στα νεφρά επιδεινωθεί όταν ένα άτομο σκύβει ή σηκώνει κάτι, μπορεί να είναι αποτέλεσμα προβλημάτων στους μύες της πλάτης ή στα οστά και όχι σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει το νεφρό.

Πόνος στη βουβωνική χώρα

Ένα άτομο μπορεί επίσης να αισθανθεί πόνο στα νεφρά στη βουβωνική χώρα. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ο πόνος μπορεί να “χτυπά” σε περιοχές του σώματος διαφορετικές από εκεί που προέρχεται.

Οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται πόνο που σχετίζεται με τα νεφρά στους όρχεις τους.

Ωστόσο, εάν ο πόνος των όρχεων συνοδεύεται από διόγκωση, ερυθρότητα ή αλλαγές στο δέρμα του οσχέου, το πρόβλημα μπορεί να είναι ένα πρωταρχικό πρόβλημα με τον όρχι. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Πόνος κατά την ούρηση

Εάν ένα άτομο αισθάνεται τσούξιμο ή πόνο κατά την ούρηση, μπορεί να έχει μόλυνση ούρων ή ουροδόχου κύστης.

Μερικά άλλα συμπτώματα μόλυνσης περιλαμβάνουν :

  • συχνή επιθυμία ούρησης
  • πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • δύσοσμα ούρα
  • θολά ούρα

Τα βακτήρια στην ουροδόχο κύστη μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις των νεφρών.

Ένα άτομο με οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό.

Αιτίες

Εάν κάποιος αισθάνεται πόνο στα νεφρά, μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με τον ένα ή και τους δύο νεφρούς του.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να έχει πόνο στα νεφρά, όπως:

Ουρολοίμωξη: Εάν τα βακτήρια μολύνουν μέρος του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει ουρολοίμωξη. Εάν δεν αναζητήσουν θεραπεία για την ουρολοίμωξη, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά.

Λοίμωξη των νεφρών: Μια λοίμωξη των νεφρών μπορεί να επηρεάσει έναν ή και τους δύο νεφρούς και να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την κατάσταση πυελονεφρίτιδα.

Πέτρες στα νεφρά: Τα ούρα περιέχουν μέταλλα που, σε υψηλά επίπεδα, μπορούν να σχηματίσουν πέτρες στα νεφρά. Εάν οι πέτρες παραμείνουν στα νεφρά, το άτομο μπορεί να μην παρουσιάσει πόνο στα νεφρά. Ωστόσο, καθώς οι πέτρες στα νεφρά περνούν στον σωλήνα που συνδέει τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη, μπορεί να προκαλέσει πόνο ή να εμποδίσει τη ροή των ούρων.

Θρόμβωση νεφρικής φλέβας: Αυτό είναι μία σπάνια κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος εγκαθίσταται σε μία από τις φλέβες που μεταφέρουν αίμα από τα νεφρά. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά ή ξαφνικά.

Υδρονέφρωση: Εάν η ροή των ούρων μπλοκαριστεί με πέτρα, θρόμβο αίματος ή ουλή, τα ούρα μπορεί να διοχετευθούν πίσω και να προκαλέσουν πρήξιμο των νεφρών. Η υδρονέφρωση μπορεί να επηρεάσει έναν ή και τους δύο νεφρούς.

Καρκίνος νεφρού : Ο καρκίνος μπορεί να σχηματιστεί στα νεφρά εάν τα κύτταρα αρχίσουν να αναπτύσσονται ανώμαλα. Διάφοροι καρκίνοι μπορούν να επηρεάσουν τα νεφρά τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

Άλλα συμπτώματα

Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει μια σειρά από άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο στα νεφρά, όπως:

  • πόνος ή φαγούρα κατά την ούρηση
  • θολά ούρα
  • ούρα με αίμα
  • δύσοσμα ούρα
  • επιθυμία για συχνή ούρηση
  • πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • πόνος στη βουβωνική χώρα
  • ναυτία και έμετος
  • πυρετός
  • κρυάδες

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Ένα άτομο που βιώνει πόνο στα νεφρά θα πρέπει να επικοινωνήσει με γιατρό το συντομότερο δυνατό για να μάθει τι τον προκαλεί.

Η λήψη της σωστής θεραπείας διασφαλίζει ότι οι νεφροί δεν θα υποστούν βλάβη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Διαβάστε επίσης

Οι άγνωστοι κίνδυνοι από την επίπτωση της μειωμένης μυϊκής μάζας

Δωρεάν έλεγχοι για τον κορονοϊό την Τρίτη 5 Ιουλίου – Τα καθημερινά σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ

Αύξηση 90% στις νοσηλείες και ο ΕΟΔΥ μας καθησυχάζει – Πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα της επιδημίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.