ΣτΕ : Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το πρόστιμο των 100 ευρώ, για τους άνω των 60 ετών 

Συνταγματικός κρίθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της COVID-19, σε πολίτες άνω των 60 ετών, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται στους άνω των 60 ετών αρνητές εμβολιασμού κατά της COVID-19,  αποτελεί «συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων» και  αποσκοπεί «στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος».

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το πρόστιμο των 100 ευρώ

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν υπό την προεδρία του αποχωρούντος ,λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, προέδρου του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη, απορρίφθηκαν οι προσφυγές που είχαν γίνει  με το σκεπτικό ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών « αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».

Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο των 100 ευρώ οι ανώτατοι δικαστές, όπως επισημαίνεται, «συνιστά κατά εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων».

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι «το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημοσίου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».

Διαβάστε επίσης

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό χάπι για το έλκος και την παλινδρόμηση 

Έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα από Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριο Θεμιστοκλέους για την 4η δόση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.