Ευλογιά των πιθήκων: Η Ευρώπη εξοπλίζεται με εμβόλια τρίτης γενιάς

Στη σύναψη σύμβασης με την εταιρία Bavarian Nordic, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης HER.

Η προμήθεια των κρατών μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Η Ελλάδα, αναμένεται να παραλάβει μέσω αυτής της συμφωνίας, περίπου 5.000 δόσεις εμβολίων.

Ευλογιά των πιθήκων: Η Ευρώπη θωρακίζεται με εμβόλια τρίτης γενιάς

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια  μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών μελών της.

Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.

«Η απόκριση της ΕΕ σε αυτή την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποδεικνύει πως με συντονισμένες ενέργειες τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να πετύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ό,τι αυτή τη στιγμή έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σε 25 χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως.

Στη  χώρα μας μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για δύο άνδρες, ο ένας είχε ταξιδέψει στην Ισπανία και ο δεύτερος στην Πορτογαλία. Και οι δύο νοσηλεύονται σε απομόνωση σε νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης  

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων : Η Ευρώπη στο επίκεντρο της εξάπλωσης

Πλεύρης για νέο κύμα κορωνοϊού: Σοβαρό το ποσοστό επαναλοιμώξεων

Θετικός στον κορονοϊό ο Ευάγγελος Βενιζέλος – Μεταφέρθηκε στο Σωτηρία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.