Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες σε 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών μέσω της πλατφόρμας mastografia.gov.gr

Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας μπορούν πλέον να υποβληθούν σε δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Η πλατφόρμα mastografia.gov.gr βρίσκεται ήδη σε λειτουργία για όσες γυναίκες 50 ως 69 ετών ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, ενώ από αύριο 10 Ιουνίου ξεκινά και η αποστολή των πρώτων sms.

Το πρόγραμμα για τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες περιλαμβάνει για αρχή τις εξής εξετάσεις:

Πρώτον, την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους.

Δεύτερον, κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος.

Τρίτον, υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος.

Στο Πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών, η οποία διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

Τα sms ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αποστέλλονται σταδιακά στις γυναίκες δικαιούχους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση. Τις πρώτες ειδοποιήσεις θα λάβουν οι γυναίκες δικαιούχοι που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το πρόγραμμα ανέλυσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Δείτε εδώ αναλυτικά στοιχεία

Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα

Η ανάγκη του προγράμματος είναι ενδεικτική από το γεγονός ότι στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες σε 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών μέσω της πλατφόρμας mastografia.gov.gr
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τα παιδιά και τον σύζυγο της Φώφης Γεννηματά Ανδρέα Τσούνη, στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στη διάρκεια τηε εκδήλωσης, τρεις γυναίκες μίλησαν για τη δική τους εμπειρία, ενώ χαιρετισμό απήυθυνε ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, ο οποίος παραβρέθηκε μαζί με τα παιδιά τους στην εκδήλωση.

“Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. “Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα”, συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. “Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε διαβεβαιώνοντας ότι είναι κατάκτηση για τη χώρα ο αντικαπνιστικός νόμος, είπε ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά και να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγιεινά.

“Με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι είναι αδιανόητο ότι έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. “Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος”, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας μια πλούσια ατζέντα παρεμβάσεων και κλείνοντας αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας. “Η φυσική αυτή ανθρώπινη τάση να μεταθέτουμε το δυσάρεστο για το μέλλον. Μόνο που η μετάθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές. Θυμήθηκα μία συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα μου όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού το 1996. Είχε πει “γιατί να το κρύψω. Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις”. Θέλω να σας ζητήσω να πείσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται. Να σπάσουμε αυτόν το φόβο του αγνώστου, να τον ξεπεράσουμε και να στείλετε το μήνυμα ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και ότι τα ψυχικά αποθέματα όλοι μας μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας. Μην τα παρατάς ποτέ, αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου της Μαρίας Πολύζου και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Ο υπουργός παρότρυνε όλες τις γυναίκες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα δεν την έχει ενεργοποιήσει, μπορεί εύκολα να κλείσει το ραντεβού της μέσω του γιατρού της, καθώς στο ηλεκτρονικό σύστημα θα φαίνεται ως «δικαιούχος» του προγράμματος.

Από αύριο ξεκινά η αποστολή των SMS στις γυναίκες

Από αύριο, όπως είπε, ξεκινά η αποστολή των SMS στις γυναίκες – δικαιούχους του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Η αποστολή των SMS θα επεκταθεί στη συνέχεια και στις άλλες κατηγορίες προσυμπτωματικού ελέγχου που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Δοξιάδη», δηλαδή στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε 2,5 εκατομμύρια άνδρες και θα επεκταθεί και στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως και σήμερα οι γυναίκες μπορούν να πάρουν δωρεάν παραπεμπτικό για μαστογραφία, αλλά είναι η πρώτη φορά που το κράτος προσεγγίζει τον πολίτη για να τον παροτρύνει να πραγματοποιήσει τον προληπτικό έλεγχο για την υγεία του.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αυξημένος ο κίνδυνος για μελάνωμα και για καρκίνο του προστάτη από διατροφικές υπερβολές

Ηλίας Μόσιαλος για πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα: Ελάχιστος ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.