Ανδρέας Τσούνης: Η Φώφη προσπαθούσε να πείσει τις γυναίκες να διώξουν τον φόβο για τον καρκίνο του μαστού

Ο Ανδρέας Τσούνης και τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά, το όνομα της οποίας φέρει το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, ήταν παρόντες στην σημερινή εκδήλωση για την ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος από τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας για τη Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Τσούνης τόνισε ότι «η Φώφη προσπαθούσε να το αναδείξει σε όλη της τη ζωή. Προσπαθούσε να πείσει τις γυναίκες να αποβάλουν το φόβο. Εχει σημασία να εξοικειωθούμε όλοι με την πιθανότητα αυτή. Χαριτολογούσε ότι με όλα αυτά που της είχαν συμβεί, πως είχε γίνει υφηγητής.

Η Φώφη είχε πρωτοστατήσει για την ψηφιακή μαστογραφία ώστε να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ήταν δύσκολο στις απομακρυσμένες περιοχές και είχαν μιλήσει γι αυτό με τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Χαίρομαι που το προγραμμα θα γίνει και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό που αμέσως  μετά τον θάνατο της Φώφης, είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει το πρόγραμμα με το όνομα της Φώφης», κατέληξε ο Ανδρέας Τσούνης.

Το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του (βρίσκεται εκτός Ελλάδος) για την εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «13% των διαγνώσεων καρκίνου παγκοσμίως αφορά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Στην Ευρώπη μία στις 11 γυναίκες θα νοσήσει πριν τα 74 τους χρόνια.

Ο παράγοντας κινδύνου νόσησης μπορεί να αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο, το 21% των γυναικών που θα νοσήσουν, θα είναι κάτω από τα 50 έτη. Νέες γυναίκες, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ραγδαία, τη στιγμή που σχεδιάζουν να κάνουν οικογένεια ή ξεκινούν την καριέρα τους. Στην ίδια θέση βρέθηκε πριν από 14 χρόνια και η αγαπημένη μας Φώφη και έδωσε τη μάχη, με σθένος και αξιοπρέπεια.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το να οδηγούμαστε στη διάγνωση βρίσκοντας όγκους με την ψηλάφηση, σώζει ζωές αλλά δεν αρκεί. Η υποκίνηση των γυναικών σε τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να αποβεί σωτήρια, καθώς ο εντοπισμός του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο, εξασφαλίζει με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, το εξαιρετικό προσδόκιμο επιβίωσης της τάξης του 99% στα πέντε έτη.

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε ανοιχτά για τον αγώνα της απέναντι στον καρκίνο για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στον προσυμπτωματικό έλεγχο.

«Aν ζεις με το φόβο, τότε έχεις νικηθεί. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι» είπε δημόσια δίνοντας μαθήματα ζωής σε καρκινοπαθείς και μη.

Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά, που το πρόγραμμα αυτό θα έχει το όνομα της Προέδρου μας».

Διαβάστε επίσης

Οι 3 γυναίκες που συγκλόνισαν όταν μίλησαν για τον καρκίνο του μαστού στην εκδήλωση για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά

Αυξημένος ο κίνδυνος για μελάνωμα και για καρκίνο του προστάτη από διατροφικές υπερβολές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.